sobota 13. októbra 2007

Australia - sportove vrcholy a pady

V sobotu bolo na programe velke finale tzv. GRAND FINAL v AFL. V Queenslande AFL ziskalo na popularite len pred par rokmi, kedze v rokoch 2002-2004 bol majstrami Brisbane Lions. AFL je vsak najpopularnejsie na juhu Australie a tak necudo ze sa do tohtorocneho finale prebojovali Geelong Cats (z Viktorie) a Port Adelaide Power (z Juznej Australie). Ako kazdy rok, aj v tomto roku sa finale konalo na najvacsom stadione pre AFL - stadione MCG v Melbourne. Na finale sa prislo pozriet 97.000 divakov a pri TV obrazovkach to sledovalo dalsich 2,5 miliona ludi, co zaradilo toto finale medzi top 5 najsledovanejsoch programov v celej Australii za rok 2007. V samotnom zapase sa zrodil rekord najvacsej vyhry v historii finale AFL, kedze Geelong Cats boli na neudrzanie a vyhrali o 119 bodov, konretne 163:44. To je ako keby niekto v hokeji vyhral 15:1. Vitazstvo Geelongu sme doma oslavili, kedze Azz (moj spolubyvajuci) zil v Geelongu niekolko rokov a teda sme v tomto finale podporovali prave tim z Geelongu.

Dalsi den bolo v nedelu vecer na programe finale domacej sutaze v rugby league, co je zase sportovou dominantou Noveho Juzneho Walesu a Queenslandu. Prave preto bolo obrovskym sklamanim, ze sa do finale neprebojovali obhajcovia titulu Brisbane Broncos. Druha rana prisla, ked sa do finale dostal tim Melbourne Storms a kde vo finale porazil tim z Manly (v Novom Juznom Walese) vysoko 34:8 cim zabezpecil ze sa titul dostal prvykrat do ruk timu z Viktorie. Viktoria sa tak v tomto roku moze pysit oboma titulmi. Skoda, ze Vam nemam moznost ukazat sklamanych divakov opustajucich olympijsky Telstra Stadium v Sydney, v zivote som takych smutny ludi nevidel.

Dalsou obrovskou ranou a to ovela vacsou pre vsetkych Australcanov ale bola prehra v rugby union. Totizto australsky narodny tim (wallabies) prehral necakane v stvrtfinale MS v Rugby vo Francuzsku s Anglickom 10:12 Pre australcanov je to obrovske sklamanie. Kebyze to prirovnam k hokeju, je to akokeby slovensko vypadlo vo stvrtfinale so svajciarskom, alebo nemeckom. Proste sklamanie je velke. Jedina vec co australcanov na stvrtfinale tesi je to, ze necakane prehral aj tim allblacks z Noveho Zelandu. Najvacsi australsky rival a zaroven jeden z najvacsich kandidatov na titul totiz podlahol timu z Francuzska 18:20. Inak jedna z najzaujimavejsich veci na time z Noveho Zelandu je ich predzapasovy tradicny maorsky Haka tanec, ktorym sa snazia zastrasit svojho protivnika a nabudit sa na poriadny vikend.

2 komentáre:

Saska povedal(a)...

Myslim, ze tento Haka tanec, resp. video je zvlast vydarene :) Som rada, ze nestojim oproti nim, lebo z toho ide fakt respekt.

Inac, ja som bola hodne sklamana, ze All Blacks prehrali, som im drzala palce. (Nic v zlom, ale Australia ma az tak neberie :P) Ale co ma nastvalo potom, ze ked uz ti Francuzi vyhrali, tak nemali prehrat s Angickom. Nuz, nehrali bohvieco, ale AJ TAK. :)
Vyhoda je, ze fanusikovia "sportu gentlemanov" nie su taki divoki, ako futbalovi fanusikovia, a to dokonca ani ti anglicki (v sobotu sme ich tu mali tolko, ze som sa citila ako v Londyne, hehe, ale boli relativne kludni). A kolko ich tu este len bude tento vikend... - teda, ak skonci strajk a budu sa mat ako dopravit.

Jednu vec ale nikdy nepochopim, ze ako taki jemni Francuzi (v pozitivnom zmysle) mozu mat radi rugby...?! :)

Peti povedal(a)...

Tento tanec som vydel prvykrat na NTC 2003 :) Haluz.

Ale hned mi napadol ze aky dobry sposob ako si zachovat aspon cast kultury povodneho obyvatelstva :) Pekneee