utorok 27. marca 2007

10-ty vikend

Ked som chcel dat nazov tomuto prispevku po vzore Pitua, ze ktory vikend tu uz som, tak som sa zarazil ked som to zistil. Clovek si ani neuvedomi ako rychlo to bezi a ze som tu uz dva a pol mesiaca. A to mam pocit ze som este nic nestihol urobit.


piatok

No tak pekne po poriadku. V piatok tesne pred koncom roboty sa ozval Piotr, ze ho prisli navstivit rodicia aj so sestrou na dva tyzdne a ze bude s nimi mat barbecue. Pozval sice oficialne vsetkych stazistov, ale kedze som nevedel ci jeho rodicia hovoria anglicky, tak som citil specialne potrebu tam byt, aby sa tam necitili osamelo. A ... nemylil som sa. Rodicia sa okrem mna nebavili s nikym lebo ich anglictina bola naozaj minimalisticka. Nehovoriac ze su z Ceskeho Tesina a tak na mna rozpravali viac slezsky (cesko-polsky) ako cesky a tak mi to niekedy dalo zabrat (ale mame dobre zaklady vo vychodniarcine, takze som pochopil vety typu ... "jutro idzeme okukac park.") Fajne sme sa napapali, dali si par piviek a rodicia isli aj s Piotrom domov. Ja som sa presunul do West-Endu kde som sa stretol s Juliou a Lucy, jej kamaratkou z Lismoru, kde som bol pocas St. Patrick's Day. Tam sme ostali asi do stvrtej rano aj s Jonasom, Danovym kamaratom z Nemecka, ktory u nas prespal poslednych par dni.

sobota

V sobotu som vstal asi o jednej poobede, cerstvo vyspaty. V ten den som mal na plane sa stretnut s Caglou a Cyrielle a zakupit letenky Brisbane - Cairns, kde sme chceli ist pocas velkej noci. Cyrielle je z Bordeaux z Francuzska a je tu na vymennom programe cez nejaku inu neziskovku. Uplnou nahodou sa stretla s Tuomom a tak sa dostala medzi AIESECarov, kedze tu nikoho ineho nepoznala.
O tretej poobede sme sa teda vsetci stretli pred Casinom, ale bolo to uz dost neskoro, lebo letecke spolocnosti zatvorili svoje predajne uz o tretej. A tak sme mali nahradny plan - ukazal som im centrum mesta, kedze obe su tu len kratko, necele dva - tri tyzdne. Vecer som sa este zastavil narychlo doma, dat si sprchu a prezliect sa a utekal som na najdolezitejsiu udalost vikendu.

Ako som uz v predchadzajucom prispevku naznacil hlavnou hviezdou minuleho tyzdna bol Tuomo z Finska, ktory oslavoval 25 rokov. Oslava sa konala v trosku drahej, ale velmi dobrej indickej restauracii (len tak orientacne jedno jedlo tam vyjde v priemere okolo 30 AUD). Pozvanych nas bolo okolo 15 ludi, vsetko bolo organizovane na styl banketu. Najprv sme mali predjedlo, potom hlavny chod, na zaver zakusok a 4 flase vina. Na nazvy jedal sa ma nepytajte, mali sme zo vsetkeho trochu, bolo to nieco na styl svedskych stolov, priniesli rozne maso a zeleninu s roznymi omackami a kazdy si to skombinoval ako chcel. K tomu bola samozrejme ryza a indicky chlieb. Ja som si dal z kazdeho trosku, aj napriek tomu ze to bolo dost pikantne (a to sme mali najmenej pikantnu verziu). Najzvlastnejsiu chut mala pre mna jahnacina v kokosovej omacke s troskou chilli. Ale bolo to vynikajuce.

Po oslave okolo jedenastej som sa pre zmenu zastavil v Pig 'n' Whistle - podnik v centre mesta - kde uz boli Azz a Shawn a kde uz 15 minut bezal nazivo zapas Australie a Juznej Afriky. Kedze to ale bolo uz velmi neskoro, vydrzal som len do polky zapasu (asi do stvrterj rano), kedy sa australcania zmenili z bating teamu na bowling team. Celu sobotu, resp. nedelu som spal tak tbrdo ako tu v australii este nikdy. A ked som v nedelu na obed vstal aj som zistil preco.

nedela

Nedela bola nadherny den. Skvelych 24 stupnov, zamracene, stredne silny vietor, skoro tma, skratka uzasne. Vsetko to vyvrcholilo okolo tretej poobede kedy zacalo prsat. Ale nie tak ako doteraz, tropicke burky 5 minutove, ale normalny dazd , presne taky ako ho pozname v europe. Proste nieco neskutocne. Asi sa tomu budete cudovat ale mat dva mesiace slnnecno a 30 stupnov Vas zachvilu zunuje. (A bohvie co ma este caka, kedze sme mesto, ktore ma slnecno 300 dni v roku).

Mimo krasneho nedelneho pocasia, organizoval Dan sport barbecue. Kvoli pocasiu sme ale prisli iba Dan, ja, Cagla a Cyrielle - pricom posledny traja menovany sme sa stretli skor u Cagly na dome aby sme kupili letenky do Cairns cez internet. Nakoniec sme sa dostavili na spominanu akciu (s hodinovym meskanim) a Dan ktory tam bol nacas, tam bol celu hodinu chudak sam, a ked sme dobehli uz bol zbaleny a takmer na odchode. Aj ked bol riadne znechuteny presvedcili sme ho aby ostal a tak sme si zahrali kriket. Prvykrat v zivote som hral kriket. Kupodivu som nemal problem s odpalenim lopticky, horsie to ale bolo s nahadzovanim. Niezeby som nevedel hadzat, ale nie je take jednoduche trafit wicket. Vsak ked pridem, tak si to mozeme skusit zahrat a sami uvidite.

Kedze ale prsalo nemohlo sme robit barbecue. A tak sme sa presunuli k Cagle domov, kde sme si opiekli klobasky na panvici, dali si teply cajik aby sme z toho dazda neprechladli a v nadhernej este stale uprsanej vecernej atmosfere som sa vratil domov, aby som uz konecne urobil vsetky tie nevyhnutne domace prace ako vypral, vyzehlil, povysaval a pod.

Australia - Juzna Afrika

V sobotu 24.3. odohrala Australia svoj posledny zapas v skupine. Ja spolu s Azzom a Shawnom sme sledovali priamy prenos v podniku v centre mesta zvanom Pig 'n' Whistle. zapas zacinal o 23:15 Brisbanskeho casu. Ja som vydrzal prvu polku zapasu, kde Australcania boli bating teamom. Celkovo sa im na turnaji zatial dari a teda presli aj cez najtazsieho supera v skupine - Juznu Afriku (RSA), ked vyhrali o 83 runov.

AUS - RSA
377 - 294

Hviezdou zapasu bol Matthew Hayden, ktory skoroval 101 runov a prakticky vyhral Australii zapas.

Australia si zabezpecila vitazstvom postup do Super 8 skupiny, co je 8 najlepsich timov turnaja, ktore hraju kazdy s kazdym v novej tabulke. Zo super 8 nasledne 4 najlepsie timy hraju semifinale systemom prvy-stvrty, druhy-treti, vitazi potom hraju vo finale. Najblizsi zapas Australie je v utorok 27.3. kedy sa Australia stretne s domacimi West Indies.

Cele majstrovstva sveta v krikete su momentalne poznacene velmi negativnou udalostou. Totizto Pakistan ako jeden z potencialnych vitazov majstrovstiev prehral svoj druhy zapas s Irskom (co je akokeby vyhralo Japonsko nad Kanadou v hokeji). Tou prehrou si zabezpecil "nepostup" zo skupiny, co je najvacsim prekvapenim turnaja. Tou negativnou strankou je, ze tesne po zapase vo vecernych hodinach zomrel trener Pakistanu Bob Woolmer. Momentalne stale prebieha vysetrovanie, ale policia uz potvrdila ze islo o vrazdu. Pre vacsinu kriketoveho sveta je to sokujuca sprava, kedze samotny Bob Woolmer patril medzi najlepsich svetovych hracov kriketu vobec. Niekedy clovek len kruti hlavou, kam az ten sportovy fanatizmus moze dojst.