piatok 25. mája 2007

State Of Origin

Tuto stredu som po prichode do prace ostal prekvapeny. Vacsina kolegov totizto bola oblecena v sportovych dresoch alebo trickach s roznymi povzbudzujucimi napismi. Ja v nohaviciach a koseli som sa citil trosku cudne, hlavne ked sa cely den bavili o State of Origin a ja som nemal absolutne sajn o com sa bavia. Teda zaklad som vedel uz od info security treningu, lebo tam po nas chceli v ramci predstavenia sa, aby sme povedali svoje meno, odeelenie z ktoreho sme a oblubeneho hraca State of Origin. A tak mi toho hraca zvolili ostatni ucastnici treningu, ktori sa na mojom bezradnom pohlade najprv pobavili a potom mi ho pomohli vybrat.

Co je State Of Origin?

State of Origin patri medzi najvacsie sportove udalosti Australie. Je to medzistatny zapas v rugby medzi Queensland Maroons a New South Wales Blues (alebo pre nerugby fanusikov, cerveni proti modrym). Zapasy maju podla Australcanov dlhorocnu tradiciu, kedze prvy zapas sa hral uz v roku 1980. Kazdy rok sa v ramci serie hraju tri zapasy. Tohto roku to vyslo na dva zapasy v Brisbane a jeden v Sydney. Vitaz aspon dvoch zapasov sa stava vitazom celej serie. Z historickeho hladiska je stav vzajomne vyrovnany, kedze obe timy vyhrali po 38 zapasov. Hraci do timov sa vyberaju podla miesta prveho zapasu, t.j. za Queensland Maroons mozu nastupit len hraci, ktori odohrali svoj prvy zapas za niektori z queenslandskych timov.

Komercna Stranka State Of Origin

Ja osobne by som State of Origin prirovnal k All Star Game v NHL, akurat s tym, ze ta komercna stranka okolo je ovela vacsia v Australii. Minuly rok boli vsetky tri zapasy v top 10 najsledovanejsich TV programov v Australii. Tohto roku sledovalo prvy zapas viac ako 4 miliony TV divakov len v Queenslande a Novom Juznom Walese. Listky na zapasy su beznadejne vypredane aj ked najhorsi listok na najhorsie miesta stal 100 dolarov. Niektori si mohli dovolit zaplatit za najlepsie miesta aj viac ako 1000 dolarov (priblizne cena mojho noveho notebooku). Najvacsie prijmy su ale z predaja suvenirov, dresov, vlajok, nalepok, ciapok a vsetkeho mozneho podobneho tovaru. Pocas dna zapasu su vsetky tieto veci dostupne vsade, v novinovych stankoch, potravinach, v bankach, na poste ... proste vsade. A kazdy rok sa toho preda neskutocne mnozstvo.

Atmosfera

Kedze kapacita stadionov nestaci na pokrytie zaujmu (Suncorp Stadium v Brisbane ma kapacitu 52.000 divakov, stadion v Sydney az 85.000), vyzera to vsade akokeby slovensko hralo vo finale majstrovstiev sveta. Na samotnom zapase na stadione bola rekordna navsteva 52.498 divakov. Okrem toho ludia fandili v uliciach, dresy, vlajky, spievali choraly ... Vsetky podniky s velkoplosnymi obrazovkami boli beznadejne preplnene, ludia prezivaju kazdu minutu naplno, brutal krik pri naznaku sance, plac pri skorovani supera ... skratka v momente zapasu akokeby sa v Australii zastavil cas.

Nasa Skusenost

My (rozumej ja, zopar aiesecarov a stazistov) sme boli v podniku s nazvom Victory, povzbudovali sme a to uspesne. Queensland Maroons vyhrali nad New South Wales v prvom zapase serie 25:18. Po prvom polcase sice prehravali 9:18 ale v druhom polcase nedovolili timu z NSW skorovat ani bod a otocili zapas. Zapas si uzil azda kazdy az na Marie z Belgicka, ktora prisla do Australie len pred tromi tyzdnami a rugby nestihla vidiet. A tak bez znalosti pravidiel sa viac bavila na ludoch ako na samotnom rugby. Ja som sice mal snahu jej za chodu vysvetlovat pravidla, ze co sa stalo, ale v tom hluku to bolo takmer beznadejne a tak som to po asi desiatich minutach vzdal. Samozrejme, ze po vitazstve vypukli obrovske oslavy a tak sa ani necudujem, ze polovica kolegov si vzala dalsi den sick leave (volno).

Viac info

Ak by ciste teoreticky mal niekto zaujem vediet o zapase viac, pozriet si zostavy a pod. najde to tu.