pondelok 29. januára 2007

Robota

Mnohi z Vas ma neustale bombarduju otazkami typu: A jak robota? Uz robis? Co robis? Kde pracujes? a pod. Tak Vam teda napisem co sa zatial deje.

Do prace som nastupil v pondelok 22.1. Presne podla dohody 8:45 som dorazil do kancelarie generalneho riaditela (Rod Newton). Ten ma privital celkom milo a v priebehu dalsich 5 minut ma predstavil dalsim 20-tim ludom v kancelarii. Potom si so mnou na chvilku sadol a porozpravali sme sa o ceste do australie, o mojich a jeho ocakavaniach a take tie uvodne veci. Za seba som jemu a firme daroval 6 poldecakov, comu sa nesmierne potesil. Potom mi predstavil mi firmu a nasledne ma zobral na poradu top managementu. Celkom dobry zaciatok :-))))

PartnerOne alias firma kde pracujem, je shared service provider for Queensland government, co v podstate znamena, ze sa stara o financie a riadenie ludskych zdrojov pre Queenslandsku vladu, na starosti ma konkretne policiu, rychlu zdravotnu pomoc, poziarnikov, vaznice a sudy.

Ja osobne pracujem na oddeleni ludskych zdrojov (HR), a konkretne som v projektovom time, ktory ma na starosti implementaciu noveho HR informacneho systemu. Moja robota zatial spociva v ucasti na poradach a studovani materialov. Teda cele dni cumim do papierov, alebo do kompu. Ale uz to mam takmer nastudovane, takze v blizkej dobe by som sa uz konecne mal dostat k nejakej konkretnej robote.

Zatial je mojou jedinou ulohou reprezentovat slovensko, vsetci kolegovia a kolegyne sa ma pytaju odkial som a kde to je a pod. Nikto z nich nema absolutne o slovensku ani paru. Zatial jediny australcan, ktory mal sajn kde slovensko je, je moj spolubyvajuci Dan, ktory bol na stazi v Polsku. Kolegovia triafaju velmi naslepo, najcastejsie si nas na moje prekvapenie mylia so Svedskom, potom si myslia ze sme byvala juhoslavia, alebo ze sme region v cechach, popripade nas hladaju niekde za uralom. Ich skvele geograficke znalosti sa ukazuju napr. aj pri tom, ze holandsko a dansko je podla nich jedna a ta ista krajina. Z Europy viac menej vedia rozoznat Anglicko, Nemecko, Francuzsko, ti lepsi poznaju Taliansko a Spanielsko, ale poloha ostatnych krajin im velmi jasna nie je.

Prave z tohto dovodu sa mi ako velmi vhodna javi uloha, ktoru mi dal Rod, prezentacia Slovenska vo firme. Takze momentalne pracujem na tom, aby vsetci vedeli co sme a kto sme.

Ak by ste mali zaujem pozriet si ako vyzera moj office, tak nejake fotky su TU .

Co a kolegov tyka, ti su celkom mili a venuju mi dostatok pozornosti. V celej firme je nieco vyse 500 zamestnancov, z toho v mojom time je 6 ludi. Celkovo na oddeleni kde sa nachadzam ja je okolo 50 ludi, z toho 4 chlapi (vratane mna) a zvysok zeny. Vekovy priemer je okolo 40, v kancelarii kde som ja asi aj vyssi :-)))) Ale musim uznat ze mi vsetci venuju dostatocnu pozornost, dostal som od kolegov niekolko praktickych darcekov, poznamkovy blok, pera, kavu ... Bolo to od nich naozaj mile.
Kazdy den sa zaujimaju ako sa mam, ci som sa aklimatizoval, ci mi nemozu s niecim pomoct, myslim, ze ma maju radi (alebo skor rady).