sobota 10. mája 2008

Novy Zeland - diel IV - Severny Ostrov

Den 10 - Napier

V tento den som vstal trosicka skor aby som mal aspon 10 minut na par fotiek z centra Wellingtonu. Nasledne sme vyrazili smerom do centralnej casti vychodneho pobrezia severneho ostrova do mestecka o velkosti cca 60.000 obyvatelov z nazvom Napier. Samotne mestecko bolo velmi tiche, takmer ako vymrete, ale centrum bolo relativne fajn. Cestou do Napier sme prechadzali nadherne zalesnene hory a isli sme aj popri najvacsej veternej elektrarni na Novom Zelande (tu maju iba vodne alebo veterne elektrarne).

Fotky z tohto dna najdete tu





Den 11 - Lake Taupo a Rotorua

V tento den bola naplanovana cesta z Napier do Mt. Manganui so zastavenim sa pri najvacsom novozelandskom jazere Taupo a v mestecku Rotorua. Ja som sa rozhodol troska zmenit plan a obetovat jeden den v Aucklande, aby som mohol ostat jeden den v Rotorua. Mimo toho, ze mesto zapacha sirou od geotermalnych pramenov a gejzirov a je v podstate kupelnym mestom, ponuka aj kulturnu stranku, kedze ani nie 15km od mesta sa nachadza maorska dedinka Tamaki, ktoru som chcel navstivit. V ten vecer sa mi aj podarilo navstivit koncert a kulturnu prezentaciu maorov (povodnych obyvatelov) a naozaj to stalo za to. Kia Ora! (maorsky pozdrav).

Fotky z Taupo, Rotorua a maorskeho vecera najdete tu







Den 12 - Mt. Manganui

Kedze autobus ma vyzdvihol v Rotorua az poobede, dozicil som si v tento den trocha viac spanku. Doobeda som si este raz chcel pozriet centrum, lebo bolo troska lepsie pocasie, ale to sa po asi hodinke opat pokazilo. Kedze autobus meskal, do nasho ciela, mestecka na vychodnom pobrezi severneho ostrova, Mt. Manganui, sme dorazili az podvecer a teda sa uz vela v ten den nedalo robit, akurat relaxovat v jednej z vonkajsich teras s vyhladom na pobrezie ticheho oceanu.

Fotky z tohto dna najdete tu







Den 13 - Auckland

Z mestecka Mt. Manganui sme sa v ten den skoro rano vydali na zapad na opacnu stranu ostrova, do najvacsieho novozelandskeho mesta Auckland (1,5 miliona obyvatelov). Ako sa dalo cakat mesto bolo strasne rusne a dost diametralne odlisne od ostatnych miest na Novom Zelande. Niet sa co cudovat, ved tu zije tretina obyvatelstva celeho Noveho Zelandu (Novy Zeland ma 4,5 miliona obyvatelov). Ja som sa tesil najma na vecer kedy som sa po niekolkych rokoch stretol s Anitou. Ta bola na stazi v Ziline v roku 2003, a v tom roku navstivila aj kosicky AIESEC vianocny vecierok (po ktorom sme sli do Nebry a viete ako to chodi, niesol som ju ku mne domov na pleciach) a bola neskor v Roznave na silvestri, takze niektori z Vas citatelov mojho blogu ju urcite stretli. Bolo to super stretnut sa s niekym z opacnej strany sveta po par rokoch, dobre sme si pokecali a Anita ma okrem prehliadky mesta pozvala aj na veceru (morske musle) a zmrzlinu. Celkom som si pochutnal.

Fotky z Aucklandu najdete tu





Den 14 - Waitomo

Posledny den pobytu na Novom Zelande som si urobil jednodnovy vylet z Aucklandu do oblasti nazyvanej Waitomo. Cestou sme sa zastavili na kralicej farme, kde sme nazivo mali moznost vidiet strihanie zajaca a spracovavanie zajacej srsti. Odtial sme sa vydali do Waitomo Caves, nadherny jaskynny komplex, kde ziju tzv. Glowworms - svetielkujuce larvy. Jaskyna bola nadherna, najma v casti kde sme sa plavili na lodke v podzemnom jaskynnom jazierku a pozerali sa hor na tie svetielkujuce larvy, vyzeralo to ako nocna obloha plna hviezd. Skoda, ze namieste bolo zakazane fotografovat, urcite by boli skvele fotky. Ja som sa snazil urobit nejake po ceste v jaskyni, ale velmi nevysli.

Fotky z tohto vyletu najdete tu