pondelok 27. augusta 2007

Slovensky Vecer

Ako ste sa uz s predchadzajucich prispevkov mohli dozvediet, vacsina australcanov nema o Slovensku ani ponatia a tak som sa rozhodol, ze to po kolegoch v robote napravim aj u AIESECarov. Po pokece s Jamesom - prezidentom AIESECu - sme dohodli termin na sobotu 18. augusta. Necakane vsak do toho nahle prisla oslava 21-tych narodenin AIESEC-arky Naomi a teda sme to prelozili o tyzden. Nahla zmena sposobila, ze niektori ludia uz mali plany a nejako to uz nemohli zmenit. Aj napriek tomu sa ale na pripravovany slovensky vecer nahlasilo nieco vyse 20 ludi.

Zaciatok bol naplanovany na 4-tu hodinu poobede, ako som ale spravne predpokladal, nikto neprisiel na cas. A tak som v klude o tretej poobede este iba isiel nakupovat suroviny na varenie halusiek. Damian z Argentiny a James a Jess z Australie sa rozhodli mi pomoct, aby som nebol na varenie halusiek pre tolkych ludi sam. Tak som sa potesil, lebo som sa zbavil najma struhania zemiakov. Na pripravovane cesto som ale radsej dohliadal sam, ich som potom nechal zabavat lovenim halusiek :-) Kedze uz mam skusenosti s varenim halusiek v Australii, vedel som ze najlepsou nahradou za bryndzu je cottage cheese a dokonca som medzicasom nasiel na kocky nakrajanu slaninu a nie platkovu, teda ma v tejto oblasti nastastie nic neprekvapilo. Okolo piatej bolo vsetko navarene a velka vacsina ludi sa akurat dostavila, takze hned po prichode dostali teplu veceru. Nikto sa nestazoval, takze im asi chutilo. I ked varenie halusiek sa im zdalo prilis zlozite (asi cakali ze si kupia sackove halusky v supermarkete a hodia na dve minuty do mikrovlnky).

Hned po haluskach sme si pozreli film - Pelisky - po ktorom sme mali diskusiu na temu komunizmus v Ceskoslovensku. Pravdupovediac film sa im zdal strasne dlhy a nechapali pointu. Kebyze to niekto bude zahranicnym pustat, asi bude lepsie mat diskusiu o komunizme pred filmom, aby mali zakladne info a chapali suvislosti.

Po filme prisla asi najzaujimavejsia cast (teda aspon podla nich) a to kviz o Slovensku. Pripravil som pre slovakov relativne lahky, pre zahranicnych nenormalne tazky test, kde som rozdelil jednotlive otazky do niekolkych kategorii. Pri vybere otazok som sa zameriaval na to, co som zistil, ze nevedia a podla mna by mali vediet, resp. podla toho co chceli vediet a na co sa ma v priebehu tych par mesiacov, co som tu pytali. Pri vyplnovani mali riadnu srandu - a pravdupovediac aj ja pri citani odpovedi. Ale celkovo musim uznat, ze na moje prekvapenie celkom dobre zvladli geograficke a historicke otazky (i ked sem-tam im uslo, ked nam davali za susedne krajiny slovincov, srbov alebo chorvatov, popripade vraj mame slovenske mesto Sibiu, no neviem ja som o takom nepocul). Celkom sranda bola ked sa snazili nakreslit slovensku vlajku. Vsetci vedeli spravne farby (i ked sem-tam prehodili ich poradie), ale znak aky vytvorili niektori, som sa nestacil cudovat. Dobre som sa zabavil aj na nazve slovenskej hymny - Gnocchi Gnocchi Dumpling - ako jeden priklad za vsetky asi postaci. Najvacsie problemy im robili otazky v kategorii sport a osobnosti Tam neziskali ANI JEDEN bod. Za to tipovali o dusu a kreativita im tiez nechybala - takze len aby ste vedeli najlepsi slovenski hokejisti su Ondraj Kseslaticz a Lukas Zladastcamivono . Pri osobnostiach som sa tiez co to dozvedel - najviac ma pobavilo ze Jan Slota je prezident, M.R.Stefanik tenista, P.O.Hviezdoslav vynalezca a Peter Cmorik kadernik. Ale snahu im nemozno upriet. O tipovani bola aj kategoria kde mali pospajat spravne slovenske znacky s druhom produktu. Tam sa sem-tam trafili, ale aj napriek tomu sa nasli nejake perly - Harmasan je nealko napoj, mame Osram cokoladu, OVP Orava pneumatiky a Tatramat ako firmu co vyraba odevy a obuv. Pivo taktiez ziadne slovenske nepoznali - ale vacsina aspon trafila ceske, takze tam to az take hrozne nebolo.

Kebyze ste chceli ten test vidiet, popripade pouzit, najdete ho tu. Po vyplneni testu a vyhodnoteni, sme si prezreli prezentaciu slovenska, kde som uviedol aj vsetky veci z testu, aby videli a vedeli. Prezentacia je tu

Na zaver v dobrej slovenskej nalade som im este ukazal slovensku abecedu, vysvetlil dlzne a makcene a foneticke znenie slovenciny a naucil ich zopar zakladnych slov a fraz. Vysledkom je toto kratke video, alias pozdrav od australcanov slovakom.



Co na to dodat, vecer sa im velmi pacil a uz som dostal ohlasy od ludi co neboli, ze lutuju ze neprisli, ze poculi ze bolo dobre a ci sa to este zopakuje, takze asi urobim este jeden taky vecer pre tych, ktori to z nejakeho dovodu zmeskali. Tak ci tak, je to dobry pocit vidiet ze spomedzi tych vsetkych australcanov je pri kolegoch a AIESEC-aroch uz aspon stovka ludi, co ma o slovensku take znalosti za ktore sa nemusi hanbit. A hlavne ze nas nepovazuju za sovietsky zvaz, ale za schopnu ekonomicky sa rozvijajucu krajinu EU.

Zopar malo fotiek najdete tiez tu