piatok 2. marca 2007

Podniky v Brisbane

Brisbane je relativne velke mesto s velkym poctom ludi a tomu priamo umerne zodpoveda aj mnozstvo podnikov, pubov, krciem, alebo akokolvek chcete tieto spolocenske institucie nazvat. V podstate tu je velmi siroky vyber od disco podnikov, cez typicke krcmy, podniky s roznou tematikou, gay a lesbicke podniky, podniky so zivou hudbou, skratka clovek si urcite ma z coho vyberat. Podobne ako u nas najvacsi natresk je v piatok, dost vela ludi tu chodi von aj vo stvrtok a sobotu. Podniky medzi sebou superia roznymi sposobmi, najcastejsie roznymi zlavami typu "happy hour" kedy v urcitom case mate vsetko lacnejsie niekedy az 70%, resp. roznymi inymi trikmi typu 3 napoje za cenu dvoch a pod. Takisto sa tu podniky snazia mat podla moznosti co najcastejsie tematicke party, posledne som sa bol pozriet na "toga party", kde boli vsetci obleceni v style starych rimanov.

Najoblubenejsie podniky

AIESECari, resp. stazisti tu maju svoje oblubene podniky, kde chodia relativne casto, podobne ako my mame Nebru. Taka Nebra tu ale zial nie je.

Down Under Bar

Je to bar v centre mesta, povazovany za jeden z najlepsich. Niektore dni tu byvaju diskoteky a to tu je natrieskane, kopu mladych ozratych ludi (australcania ked piju, tak vzdy na doraz, v podstate plati: "pi pokial vladzes alebo nepi vobec."). Zaujimavostou tohto podniku je, ze v nepravidelnych intervaloch zazvonia zvoncom, co znamena ze najblizsiu minutu je pivo zadarmo, vtedy sa kazdy tlaci k baru a snazi sa zobrat co najviac piv.

Friday's

Taktiez v centre mesta, je to jedna z najpopularnejsich diskotek. O tomto podniku koluje povest, ze je to miesto kde sa da najlahsie najst nejaky partner (muz/zena). Ja osobne toto miesto nemam velmi v laske a pokial nemusim (to je vtedy ak tam idu vsetci), tak tam nejdem. Kazdu stredu sa tam stretavaju aiesecari, a je tam velmi prazdno, ale ked som tam bol v sobotu, tak som sa nevedel dostat od stola na zachod cez tolkych ludi a to su najvacsie natresky v piatok a to si neviem predstavit, kde sa ti ludia zmestia.

Union Jack's

Vyslovene irska krcma, resp. anglicka. oficialne je anglicka, ale kedze som anglicku krcmu nevidel, tak mi to pripada cisto ako Irish Pub u nas. Tento podnik mi asi najviac pripomina krcmy u nas, drevene stoly, velke piva, na televizoroch v celej krcme futbal, alebo rugby, alebo hocijaky iny sportovy prenos. Najvacsia vyhoda tohto podniku je, ze kazdy den tu maju happy hour od piatej do siedmej vecer, kde capuju velke pivo za 2.75AUD, co je asi tretina normalnej ceny. Posledne ked som tam bol som vypil desat velkych piv za tie dve hodiny a vytvoril som tu novy rekord :-))) ale akosi mi nebolo dalsi den extra dobre, takze odolavam vsetkym vyzvam na prekonanie vlastneho rekordu v tomto podniku.

RE

Toto je definitvne moj najoblubenejsi podnik. Je hned vedla Toowong village, asi 5 minut pesi od domu, kde byvam. Kazdy stvrtok tu maju vsetko za polovicne ceny, kedze je Student's Night (studentsky vecer). Stale tu hra nejaka ziva kapela, resp. vzdy su to dvaja - traja muzikanti, nieco na styl ako ked hravali Clear v Diere, akurat muzika je o dost kvalitnejsia. Hravaju strasne vela australskej hudby a potom tie zname svetove veci typu Tears In Heaven od Claptona, Knockin' On Heaven's Door a pod.
Maju tu aj velkoplosnu obrazovku, kde ide sportovy kanal ESPN alebo FOX Sport. Za najvacsiu raritu tu povazujem to, ze je to asi jedine miesto v Brisbane, kde mozem pozerat hokej, konkretne vcera bol zaujimavy zapas medzi San Jose Sharks a Nashville Predators. Musim zistit, ci tie kanaly budu vysielat aj MS v hokeji, urcite by som si to isiel pozriet (sice pri tom casovom posune to bude asi komplikovane).

Zaujimavosti

V tunajsich podnikoch nemaju obsluhu. Vsetky objednavky treba ist vybavit k baru a vsetky napoje si treba doniest od baru k svojmu stolu. Nastastie tu maju aspon ludi co zbieraju prazdne pohare.

Do podniku mozu vstupit iba osoby od 18 rokov vyssie. Pri vchode do kazdeho podniku su ludia ktori to kontroluju. Vacsina sa preukazuje vodicakom (nemaju tu obciansky preukaz), turisti pasom. Dalsia z moznosti je karticka 18+, ktoru som si uz aj ja konecne vybavil a teda nemusim nosit pas (aspon ho nestratim). Ak nemate pas, karticku 18+ alebo vodicak nepustia Vas, ziadne ine karticky neakceptuju, ziadne skolske karty, zamestnanecke karty, zdravotne poistenie, nic neplati, iba tie tri vyssie uvedene. Teda ak sa nemate ako preukazat, resp. ak mate 17 mate smolu, a to aj ked si chcete dat iba coca colu.

Dalsim kriteriom pre vstup je oblecenie. V Brisbane je pre vstup do podniku povinny dresscode, t.j. musite mat slusne topanky, najlepsie biele, ale ak nemate biele (ako ja), tak to zvycajne viete vykecat, ze ste zahranicny, ale musite ich mat slusne, ziadne botasky, ziadne slapky, sandale, s nicim takym Vas nepustia. Dalsou vecou je tricko - to nesmie obsahovat ziadne napisy, musi byt jednofarebne, alebo maximalne dvojfarebne pasikave, podla moznosti bez akychkolvek napisov, obrazkov a pod. Jedine kriterium pre nohavice je, ze musia byt dlhe. Zeny to maju viac benevolentne a v podstate plati, ze pekne zenske mozu prist hocijako oblecene, skarede zenske iba vhodne oblecene, nie su konkretne pravidla, ale v podstate je to o tom, ze ak pride 200kg zenska, tak by nemala mat na sebe minisuknu spod ktorej vykuka sadlo, ktore ked odsuniete nabok, tak najdete tangace. Je to ale vzdy na osobe, ktora pusta ludi do vnutra.

Ked sa naplni kapacita nejakeho podniku, tak Vas nepustia dnu a tak vznikaju dlhe rady na ulici, kde ludia cakaju kym niekto odide, aby mohli vojst dnu. Nedokazem pochopit ako moze niekto stat vonku 3 hodiny a cakat kym sa dostane dnu, ked hned vedla je bar kde je miesto. Ale australske zmyslanie je - radsej si pockat na lepsi podnik ako ist do horsieho podniku. Pricom vo vacsine pripadov mi nevedia odargumentovat, preco je jeden podnik lepsi ako druhy, vacsinou dostanem odpoved - it's just better, I don't know - takze skusam dalej a ked to raz zistim, dam Vam vediet.