Predminulu stredu mi Shaun zavolal, ci by som nemal zaujem sa ist pozriet do najstarsieho Queenslandskeho pivovaru XXXX. Azz a Damo sa chceli pridat tiez, tak som sa nakoniec pridal aj ja. Ved aspon uvidim, ako to funguje v australskych pivovaroch.
Samotna tura po pivovare stala 16 dolarov, v cene coho bola prednaska o pive, samotna prechadzka pivovarom a na zaver ochutnavka 4 druhov piv. Hned na uvod sme si pozreli video o historii piva, co sa viacerym australcanom pacilo, pretoze pravdodobne v zivote nepoculi o sumeroch, egyptanoch alebo inych narodoch, ktori pili pivo uz v davnych vekoch. Mna osobne to az tak nenadchlo, zrejme preto, ze mam voci takym veciam odpor od cias kedy som mal v skole Tovaroznalectvo. Po videu a kratkom uvode (predstaveni sprievodkyne atd) sme vosli do takej miestnosti co vyzera ako planetarium, s otacacimi sedadlami. Tam sme stravili asi polhodinu na najnudnejsej casti celeho tour - historii samotneho pivovaru. Ocenujem snahu urobit to interaktivne, ale vela mi to nedalo. Ja a Damo sme naviac ani nerozumeli polovici veciam, kedze anglictina bola velmi australsko slangova z obdobia zaciatku 20teho storocia. Rozumiet sme zacali az ked sme sa virtualne preniesli do 90-tych rokov.
Po samotnych prednaskach sme sa konecne vybrali do utrob pivovaru a mali moznost na vlastne oci vidiet ako to funguje. Vsetky velke kotly kde sa vsetko miesa a kde sa vstrekuju kvasinky a kde sa to vyvari a kde sa to ochladi. Mna osobne dost prekvapilo, ze cela vyrobna cast je natolko mechanizovana, ze celu vyrobu obsluhuju len dvaja ludia z riadiaceho centra. Nasledne sme sa presunuli do plniacej casti a baliacej casti, kde uz bolo o poznanie viac robotnikov. Clovek ani nevedel kam ma skor pozerat, ci na vstrekovacie zariadenie, co naplni dvadsat flasiek za minutu, alebo na zariadenie, co jednym smahom zabali 50 flasiek, ci na zariadenie co vrchnakuje asi ako ked datel dube do stromu. Bolo to vcelku impresivne.
Po tour sme mali moznost v ramci listka ochutnat 4 druhy piva. Pivo nebolo nijak extra dobre, takze asi ani nema zmysel sa o nom zmienovat. Akurat to, ze jeden z tych druhov piva bolo pivo co sa vyrabalo zaciatkom 20-tych rokov a uz sa nevyraba (len v minimalnom mnozstve pre ucely ochutnavky). To pivo bolo na moje pocudovanie relativne dobre, dost huste a tmave, take skoro smotanove. Dost odlisne od toho co sme zvyknuty pit dnes. Ale neviem si predstavit, zeby som ho pil stale.
Celkovo ta tour bola fajn stravenie vecera s kamaratmi, ale nijako extra oslniva vec. Kedze sme nemohli robit fotky pocas tour, tak mam len zopar fotiek pivovaru a nas pri ochutnavke piva, tak kto chce moze si to pozriet tu
sobota 13. októbra 2007
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
1 komentár:
Joooj. Z toho sa mi teraz vratili niake spomineky, kym sme mali v nasom velkosklade aj vyrobne pasy vselijakych presladenych napojov... :P
Potom banka zmenila uroky, nedali matke vediet a sups po 4-5 mesiacoch nam zobrali povodny sklad... Este ze sme mali dost peniaze aby sme trosku dalej mohli otvorit iny sklad...
Zverejnenie komentára