utorok 6. marca 2007

Springbrook, Fudge a Vikendove Barbecues

Kedze Felixovi (nemeckemu studentovi) prisla v sobotu navsteva z japonska a v nedelu sa organizovala rozluckova party pre Bashak (alebo Bo) z Turecka, o vikendovy program som mal viac-menej postarane. V sobotu rano som vstal okolo desiatej a kedze Felixova party sa zacinala o tretej poobede, rozhodol som sa venovat nevyhnutnym domacim pracam, ako oprat si veci, povysavat si izbu a pod. Nastastie ma z tychto planov vytrhol spolubyvajuci Dan, ktory mi navrhol vylet do Sprinbrooku. Nebolo to uplne nezistne, AIESEC tam totiz isiel pozriet potencialny site (ubytovanie) na konferenciu, ale kedze okrem Dana, Ryana, Jess a Jennifer uz nikto s nimi nesiel a teda mali v aute este jedno miesto volne, tak ma zavolali, ci nechcem ist s nimi, ze je tam velmi pekne a ze sa mi tam bude pacit. A ja ze preco nie, tak som si rychlo zobral fotak a vydali sme sa na cestu.

Springbrook

O Springbrooku som nikdy predtym nepocul (dokonca ani od stazistov), a tak som nevedel co mam ocakavat, ci plaze, ci hory, ci pust ci co a tak som sa nechal prekvapit, co to vlastne je. Po asi hodinke cesty sme zisli z dialnice a po par odbockach sme sa dostali na malu krizovatku, kde mi tabula s nazvom Springbrook oznamovala, ze sme uz na mieste. Teda aspon som si to myslel, az dokym som sa po polhodinke cesty od tej tabulky neopytal, kam vlastne ideme. A tam mi povedali, ze cast Springbrooku kam ideme my sa nazyva Koonjewarre (vraj to nema nic spolocne s holandstinou). A tak som sa dozvedel, ze Springwood je v podstate obrovska lokalita, kde je hlboky les, velke luky, male potociky ako aj vacsie riecky, nejake udolia a vysoke kopce, nieco na styl nasho slovenskeho raja. Je to jedno z casto vyhladavanych miest v Australii na turistiku. Ked si odmyslim rozdielnu faunu a floru, tak to tam vyzera skoro ako na Slovensku. Kedze mi ale zdochla baterka na fotaku (budem si nabuduce musiet na to davat pozor), tak sa mi podarilo urobit len zopar zaberov z miesta s uzasnym nazvom The Best Look-Out (najlepsi vyhlad) :-)))).

Fotky si mozete pozriet tu.

Red-Bellied Black Snake

Po chvilke motania sa po Springbrooku sme dosli na miesto konania konferencie, kde sme autom presli "nejakeho" cierneho hada. Ako som sa neskor dozvedel bol to Red-Bellied Black Snake, ktory patri medzi 10 najjedovatejsich hadov sveta. Po uhryznuti tymto hadom mate 30 minut na zachranu, po 30 minutach nastava smrt. Nehovoriac o tom, ze jed sa siri krvou velmi rychlo, t.j. cim neskor pride pomoc, tym vacsia pravdepodobnost amputacie jednotlivych casti tela. Celkom ma potesilo, ze som sa to dozvedel az neskor, lebo na mieste by mi asi nebolo vsetko jedno a potesenie bolo o to vacsie ze v case stretnutia som bol v aute a nie vonku, lebo by to mohlo dopadnut ovela horsie. Ale aspon som sa dozvedel zakladne pravidlo, ako ujst pred jedovatymi hadmi. Musite bezat do stran, dva kroky dolava, dva kroky doprava. Mate tak vacsiu sancu, pretoze hadovi zmena smeru robi velke problemy a teda ho tym vyrazne spomalite, zatialco kebyze bezite rovno, vacsina hadov Vas dobehne (za predpokladu ze nebudu mat v ceste vyrazne prekazky). Mimo tejto "mensej" kolizie s Red-Bellied Black Snake sa nic ine vazne nestalo, a teda som si mohol po zbytok casu vychutnavat krasnu prirodu navokol.

Fudge

Pri ceste autom po Sprinbrooku sme natrafili aj na opustenu chatku, kde sme sa zastavili. Ked som vystupil z auta a prisiel blizsie k chatke, zistil som ze je to obchod a dokonca otvoreny. A to nie hocijaky obchod ale Fudge Shop. V podstate tu maju jednu malu chladnicku, kde sa dakupit kola, sprite a ine tomu podobne napoje, ale 95% sortimentu tvori Fudge. Co to vlastne Fudge je? Pravdupovediac tazko vysvetlit. Je to druh cukrovinky, ja osobne by som povedal, ze to ma najblizsie asi k cokolade, akurat ze je to ovela sladsie a viac take jemne, maslovejsie alebo smotanovejsie. Vsetky milovnicky cokolady (aj milovnici ak nejaki su) by si to urcite zamilovali, lebo druhov Fudge a cokolad tam bolo neurekom. Ja osobne som mal nejaku zvlastnu kombinaciu mangovo-arasidovo-bielo/cierno-cokoladoveho fudge s prichutou skorice a dalo mi zabrat to cele zjest, pretoze to bolo neskutocne, ale neskutocne sladke. V zivote som nic take sladke nejedol. Ak by ste mali chut na nieco strasne sladke a chceli by ste si to urobit doma, tu je recept na fudge (v anglicitine).

Felix a jeho Barbecue

Po vybaveni vsetkych formalit a prehliadke krasnej prirody sme s oneskorenim vyrazili do mesta Gold Coast, kde mal Felix party. Gold Coast je siedme najvacsie australske mesto (nieco okolo polmiliona obyvatelov), asi hodinku vzdialene od Brisbane, a vacsina ludi tu uz vazne uvazuje o moznom splynuti Gold Coast a Brisbane. Gold Coast sa pysi najma titulom "najkrajsie plaze sveta" a teda sa tam urcite chystam zdrzat dlhsie v blizkej dobe a urobit zopar fotiek. K Felixovi sme prisli trosku neskor okolo stvrtej a teda sme ho zastihli s japonskymi priatelmi aj s Jonasom z Nemecka a Lukom z Talianska na plazi, kde sme si zahrali plazovu vybijanu, plazovy futbal, ti co mali plavky si boli aj zaplavat a vecer sme vo Felixovom dome mali barbecue, kde som si dal grilovane kuracie a hovadzie masko s ryzou zabalene v hlavkovom salate. Vyzera to fajn, ale ked sa zahryznete a vsetko Vam vypadne, uz to take fajn nie je, najma ked Vam to spadne na nohavice stranou, kde bola cerstvo pridana barbecue omacka (a nestalo sa to len mne, takze to nie je mojou kilavostou!!!)

Bashak a jej Barbecue

Bashak, stazistka z Turecka, musi kvoli rodinnym dovodom odcestovat do Turecka predcasne (teda presnejsie bola tu rok a predlzila si staz o dalsieho polroka, pricom ten predlzeny polrok zrusila, kedze musi odcestovat domov). A tak sme boli pozvani vsetci stazisti, nejaki AIESECari a jej kolegovia z roboty do West End Parku na Barbecue. V tunajsich parkoch sa totiz nachadzaju obrovske zelezne grilovacie zariadenia (ako nahrada za nase slovenske ohniska) a tak sa tu v altankoch stretavaju rodinky, priatelia a znami, aby si spolu urobili Barbecue. Mne ale akosi uslo, ze Bashak je moslimka a teda som mal v ramci Barbecue zeleninovu alternativu parok, ktora ma jednoznacne utvrdila v tom, ze zo mna nikdy vegetarian nebude. Ale zbytok Barbecue bola celkom dobra zabava, spoznal som vela novych zaujimavych ludi a dostal pozvanie na niektore miesta v australii, ktore by som este chcel navstivit, takze hodnotim barbecue celkom pozitivne, teda az na to, ze po kratkej ale silnej burke som zmokol a trosku prechladol a teraz v kuse fukam nos, hadam to nebude nic vazne.