štvrtok 15. marca 2007

Australia - Skotsko

Vcera presli australcania uspesne prvym zapasom na Cricket World Cup, kedy zdolali ocakavane tim Skotska jednoznacne o 203 runov.

AUS - SCO
334 : 131

Najlepsi australsky hrac bol Ricky Ponting ktory "nabehal", resp. odpalil 113 runov.

Kriket

V Australii nastal predvcerom novy osial. Je tomu venovana vacsina titulkov v novinach, v TV spravach to zabera polovicu vysielacieho casu, pocas dna padne kazda prestavka v robote na debatu o aktualnom priebehu a to vsetko je este len zaciatok. Predvcerom totiz zacal najprestiznejsi turnaj a najdolezitejsia sportova udalost pre australcanov - Cricket World Cup 2007 - alias majstrovstva sveta v krikete. Je to nieco ako pre nas majstrovstva sveta v hokeji, s tym rozdielom ze australcania si to nemozu vychutnat kazdy rok, kedze Cricket World Cup sa kona kazde 4 roky, tento rok je to na Jamajke. Australcania patria v krikete medzi spicku a tak sa ocakava ziskanie titulu. Posledne dva sampionaty australcania vyhrali a tak su momentalne v pozicii obhajcu titulu. Mimo australcanov sa sampionatu zucastnuju aj tieto krajiny: Juzna Afrika, Zimbabwe, Kena, Irsko, Skotsko, Anglicko, Holandsko, Sri Lanka, India, Pakistan, Novy Zeland, Kanada, Bermudy, West Indies (co je zoskupenie krajin v karibiku ako Jamajka, Sv. Helena a neviem co vsetko este). Ked sa tak na tie krajiny pozriete, tak okrem Holandska su to vsetko krajiny Commonwealthu, resp. byvale kolonie Velkej Britanie.

Prvy dojem

Ked som prvykrat videl kriket tu v telke, cumel som na to 2 hodiny, ale ani za boha som nevedel prist o com tam ide. V podstate to pre mna vyzeralo takto: jeden hadze druhy sa snazi trafit, parkrat trafi dalej, parkrat trafi blizsie, parkrat netrafi, reakcia publika rovnaka, t.j. nijaka. A zrazu po brutalne nudnej polhodine, chlapik trafi, lopticka leti relativne vysoko a druhy chlapik sa vrha a v lete chyta lopticku a stadion buraca. Opakovane zabery chodia neustale dookola dalsiu polhodinu, kde okrem ineho chlapik zase trafi zase lopta leti zas ju druhy chlapik chyti ale nic sa nedeje. Skratka som v tom mal riadny chaos, kedze pravidla su velmi zlozite.

Pravidla

Mne aussie povedali, ze budem rad, ked zvladnem zakladne pravidla. A tie uz celkom ovladam takze sa to pokusim vysvetlit. Kriket sa hra na velkom ovalnom ihrisku priblizne o velkosti futbaloveho stadiona. Proti sebe hraju dva timy, ktore maju 11 hracov.

V strede kriketoveho ihriska je zlty obdlznikovy pas (z hliny, alebo stvrdnuteho piesku). Na oboch koncoch tohto pasu su tri tycky postavene tesne vedla seba a krizom spojene dvomi malymi tenkymi tyckami. To sa vola wicket. Na zaciatku hry sa hodi minca a vitazny tim si vyberie poziciu, v ktorej duel zacina, t.j. ci chce byt bowling alebo bating team. Bowling team ma vsetkych 11 hracov v poli, z toho jeden hadze lopticku a snazi sa trafit wicket, ostatni chytaju lopticku v pripade ze ju druha strana odpali. Bating team ma v poli dvoch hracov, jedneho palkara, ktory sa snazi lopticku odpalit a druheho nahradneho palkara. Bating team ma dve hlavne ulohy, prvou je chranit wicket, pretoze ak nahadzovac supera trafi wicket, palkar je out (vyluceny z hry), a druha uloha je ziskat tzv. run - palkar po odpaleni lopticky musi prebehnut na druhu stranu zlteho pola a naspat, snazi sa to urobit co najviac krat, kazda dlzka sa pocita ako jeden run. Spolu s nim musi bezat aj nahradny palkar. V pripade ak palkar odpali tak dobre, ze lopticku nikto nechyti a dostane sa mimo hracieho pola, tim automaticky ziskava 6 runov, ak odpali lopticku na uplny koniec ihriska, ale je to stale v hracom poli ziskava 4 runy. Cielom je ziskat co najviac runov, kedze tim co ziska viac runov je vitaz. Bowling team ma za ulohu trafit wicket, alebo chytit odpalenu lopticku pred tym nez sa dotkne zeme. Vtedy je totiz palkar out. Cim skor dostanu palkarov out, tym menej runov super ziska a tak je predpoklad, ze muzstvo vyhra.

Typy zapasov
Kriket ma rozne formy a preto sa rozlisuju viacere formy zapasov. V podstate existuju tri hlavne:
Test match - hra sa 3-6 dni v kuse, najcastejsie 5 dni. Bowling team musi dostat vsetkych palkarov supera out, t.j. desat ludi. medzitym sa pocitaju runy ktore Bating team urobi. Az su vsetci palkari out, situacia sa otoci a timy si vymenia role.
One-day cricket - hra sa 1 den, je to najcastejsie hrany typ kriketu v medzinarodnych zapasoch. Aby sa to casovo stihlo, obmedzuje sa tu pocet tzv. "overs", co je v podstate nahadzovanie lopticky a to sa obmedzuje na 6 overs pocas jedneho inning (inning je celkova doba kedy jeden tim je bowling alebo bating). Kazdy over obsahuje 50 nadhodov (teda dokopy 300), pricom jeden nadhadzovac v time moze hadzat iba 6 lopticiek po sebe. 300 lopticiek od oboch timov, vacsinou sa to stiha za 6 - 8 hodin, teda pocas jedneho dna.
First-class match - je v podstate test match, tiez sa hra viac ako 3 dni, rozdiel je v timoch, ktore to hraju, obe musia mat status first-class. Plus su tam este nejake minoritne rozdiely, ktore su ale momentalne nad moje chapanie.

Ostatne pravidla

Mimo vyssie popisanych zakladnych pravidiel (aj to nie uplne kompletnych, lebo sposobov ako poslat palkara out je 10 a ja som popisal len dve najzakladnejsie), je este milion dalsich, ktore sa daju naucit asi iba praxou. Napriklad jedno z pravidiel je, ze sa musi hrat iba za sucha a slnecneho pocasia. T.j. ak zacne prsat, hra sa prerusi alebo dokonca aj predcasne ukonci. To iste ak sa zotmie.

Celkovy dojem

Australcania su kriketom posadnuty a zacina sa to trocha prenasat aj na mna. Je to sice neskutocne nudne, ale odkedy viem aspon zakladne pravidla, zacina to byt relativne zaujimave. Na kriket chodi v priemere 50.000 divakov a najvacsie stadiony v Australii su prave kriketove stadiony. Tie lepsie su dokonca aj specialne upravene, lebo ludia zvycajne neobsedia na jednom sedadle cely den, a tak je to kvazi taky travnaty kopec, kde si ludia donesu deky a urobia si pocas zapasu piknik. Skratka taky "iny" celodenny vylet. Takisto hraci kriketu su povazovany za najvacsie celebrity, napr. taky Shane Warne je ovela viac znamy a popularny ako napr. Kylie Minoque. Vsetci otcovia chcu mat zo svojich synov kapitanov kriketoveho timu aj deti by chceli byt kriketove hviezdy a tak mi to trosku pripomina slovensko a hokej.