streda 23. mája 2007

Australska zima

Tohto roku sa vsetci australcania zhodnu, ze zima prisla relativne skoro. Maj je totizto takym "europskym novembrom" a teda sa zima ocakavala az zaciatkom juna.

Ani nie predvcerom davali v spravach, ze bol najchladnejsi den v roku a vsetci si tu obliekaju na vecer teplaky, svetre a hrube ponozky. Ja som sa len pousmial a povedal si, "ale australcania, maju 20 stupnov a uz im je zima". Najchladnejsi den v roku mal neuveritelnych 19 stupnov. Dan aj Azz mi ale vraveli, "Ved pockaj rano a uvidis. Uz tu boli taki europski frajeri". A ja im na to, ze to este nezazili poriadnu zimu (co nebola uplne pravda, kedze Dan bol na stazi v Polsku, kde si svoje minusove teploty zazil).

Co som ale necakal a co ma naozaj prekvapilo bolo dnesne rano. Zobudil som sa s tym, ze drkocem zubami a normalne mi bola zima. Tak si hovorim, ze co sa to sakra deje, pozriem na teplomer - rano bolo 10 stupnov celzia. Totizto australska zima ma 19 - 23 stupnov cez den, co je uplne v pohode, ale ma okolo 10 stupnov v noci. Kazdy si urcite teraz hovori, ale co tam desat stupnov. Ale zakladna vec unikla aj mne. Tie domy, v ktorych byvame (tzv. Queenslander), je dom stavany pre subtropicke pasmo, cely dreveny, deravy aby sa co najviac vetralo, s velkymi nezatesnenymi oknami, kde poriadne prefukuje. Co je uplne super v lete ked je nad 30 stupnov. Ale akonahle fuka vietor a klesne teplota na desat stupnov uz to take super nie je. Je to skoro to iste ako spat v stane pri desiatich stupnoch. Ziadna klimatizacia, kurenie alebo podobne vymozenosti. Aspon nie v nasom dome (vo vacsine domov maju akurat chladiacu klimu na leto). A tak sa asi budem musiet do postele teplejsie obliect. A to si clovek myslel, ze naco si brat veci s dlhym rukavom, vsak idem do Australie.

Nic no, pre vsetkych co planuju cestu do Australie pocas zimnych mesiacov, zoberte si aj teple oblecenie, netreba to podcenovat. Vynimku mozete spravit len ak idete na sever do Darwinu alebo Cairns, kde je tropicke pasmo a kde su teploty cely rok rovnake.