utorok 30. januára 2007

Byron Bay + Nimbin

Vdaka oslavam Australia Day sa naskytala perfektna prilezitost niekam si vyrazit, kedze bol predlzeny vikend. Rozhodoval som sa medzi viacerymi moznostami a nakoniec som sa rozhodol pre Byron Bay. Byron Bay je povazovane za jednu z najlepsich australskych plazi. Okrem toho je to aj najvychodnejsi bod australie a naviac je to velmi blizko Brisbane (asi 3,5 hodinky autom). Aj ked je to dost blizko, nenachadza sa to v Queenslande ale v regione New South Wales, a dokonca je tam oproti Brisbane casovy posun o 1 hodinu. Na vylet som sa vybral s dalsimi dvomi stazistami - Tuomo z Finska a Ekta z Indie. Spolu s nami isla este Ektina spolubyvajuca Mel - rodena australcanka a nas sofer.

Byron Bay

Na miesto sme dorazili v piatok poobede, ale trvalo nam dobre 4 hodinky najst ubytovanie. Totiz vsetko bolo obsadene, kedze v ramci australia day vacsina ludi vypadla von z mesta. Nakoniec sme nasli na prvu noc oddelene ubytko, ja a Tuomo sme byvali v Backpackers House - co je v podstate turisticka ubytovna s izbami po 6 ludi a je uplne bezne, ze byvate s roznymi inym cudzimi ludmi, na pohlavi nezalezi. Vacsina ludi su mimo-australski turisti, ale najdete tam aj australskych studentov.
Druhy den sme si uz prenajali lacnu chatku pre 4 ludi (sucast chatky bola plne vybavena kuchynka, kupelna, obyvacka s TV a DVD prehravacom) a teda sme nastastie mali kde spat. V Australii je totiz zakazane spat v aute, alebo na verejnych priestranstvach. Vecer sme si este nakupili nejake jedlo aby sme jedli co najlacnejsie a vyrazili sme do plazovych podnikov oslavit australia day.

Dalsie rano sme vstali a vybrali sa na mensiu turu smerom k majaku, na najvychodnejsi bod australie. Poobede sme isli na plaz, kde sme sa okrem kupania zabavali aj bodyboardingom (nieco ako surfing, akurat ze lezite na doske namiesto statia), co je pre zaciatocnikov najlahsi sposob. Som si myslel, ze si dobre zasurfujem, ale surfersky kurz trva minimalne 3 dni a naviac na to aby clovek vedel dobre surfovat (t.j. udrzat sa dlhsie ako 5 sekund), potrebuje dlhorocnu prax.
Okrem surfovania ma zaujalo aj to, ze vacsina australcanov tam bola na karavanoch. A to nie hocijakych ale vselijakych pokreslenych a popisanych roznymi heslami. Moje najoblubenejsie hesla:

Sun of a beach
I got stoned ... and I've missed it
There are only people who drink and sick people
Just call me wicked bitch
Wild night stand

Po narocnom dni sme si isli dobre pospat, kedze sme sa rozhodli navstivit dalsi den miesto zvane Nimbin.

Fotky z Byron Bay

Nimbin

Toto miesto je jedno z najpopularnejsich turistickych atrakcii australie. Je to v podstate mestecko hippies a tak to tam aj vyzera. Je to v podstate drogovy raj. Jedine australske miesto, kde mozete legalne kupit drogy (teda nie legalne, ale policia to zo zavretymi ocami akceptuje a tam nechodi. Je tam vela lokalnych kapiel ktore hraju najma roznu psychedelicku hudbu, medzi najznamejsie kapely patria:

Marijuana girl
Intergalactic Blues
Green Fever

Samotne miesto sa neda velmi opisat, najlepsie je pozriet si fotky.

Fotky z Nimbin

Australia Day

Aussie Aussie Aussie!!! Oi Oi Oi!!! (ozi ozi ozi, oj oj oj)

Tento piatok bol v Australii sviatok. Kazdy rok totiz 26.januara oslavuju jeden z najvyznamnejsich sviatkov v tejto krajine - Australia Day.

Aj napriek tomu ze je to sviatok cislo 1, nazory na to, co sa vlastne oslavuje sa lisia. Nazor c.1 hovori, ze je to oslava dna, kedy ziskala australia nezavislost od Velkej Britanie. Nazor c.2 zas pre zmenu hovori (a s najvacsou pravdepodobnostou je aj pravdivy, teda minimalne podla stranky australskej vlady je oficialny), ze je to datum, kedy prvykrat v roku 1788 kapitan Arthur Phillip priplaval na neznamy ostrov a spravil z neho oficialnu britsku koloniu a tym padom zalozil australiu ako krajinu. Zaujimave na tom je to, ze kazda cast krajiny to oslavovala iny den a az v roku 1994 sa to zjednotilo a stalo sa to narodnym sviatkom.

Oslavy prebiehaju podobne ako sa u nas oslavuje silvester. Navari sa australske narodne jedlo, a vecer ludia vyrazia do ulic a spolu popri kulturnych predstaveniach vselijakeho druhu, ohnostrojov a podobnych veci sa zabavaju.
Podobne ako vacsina slovakov na silvestra, tak v tento den sa vacsina australcanov pohybuje na hranici opilosti a otravy alkoholom. Vsetky podniky maju specialne vyhodne ceny a niekde su zlavy az 50%!!!

Vzhladom na to, ze v piatok bol sviatok, vo firmach sa tento sviatok slavil vo stvrtok. Ja som bol osobne pozvany na firemny obed, kde sa podavalo tradicne australske jedlo. Na zaciatok sme si mohli vybrat Plain Beef Pie alebo Beef Pie with Mushy Peas alebo Cottage Pie. V podstate je to nieco ako kolac plneny masovou omackou na styl Bolognese. Jedava sa to s tomato sauce (cize kecupom). Obrazok najdete tu. Z tych jedal co sme tam mali to bolo jednoznacne najlepsie.
Za tym nasledoval Damper - co je vlastne domacky robeny chlieb (v australskej bushi), ktory sa je bud s maslom alebo s typickou natierkou zvanou Vegamine - asi najhnusnejsou vecou co som kedy jedol (ti co ste mali moznost zazit australcanov na global village na nejakej AIESEC konferencii urcite viete o com hovorim). To sa zapijalo s Golden Circle Drinks, co su v podstate australske malinovky.
Na zaver sa este podaval Lamington . Je to obycajny kokosovy kolac, ale dost velky a strasne sladky.

Po tejto nadielke bola volna diskusia, na zaciatku ktorej ma ale Rod Newton - gen. riaditel predstavil vsetkym 500 zamestnancom ako noveho "zamorskeho" (v angl. overseas, pozn. autora)zamestnanca a teda mi zabezpecil dostatok ludi na konverzaciu pocas celeho stvrtkoveho poobedia.