pondelok 30. apríla 2007

Stradbroke Island

Tento vikend bola naplanovana rozlucka s Helviom z Brazilie, ktory tuto sobotu odlieta z Australie do Madarska (za priatelkou). A kedze sa Helvio rozhodol ako svoju rozlucku absolvovat vylet na Stradbroke Island, vsetci sme sa pridali.

Stradbroke Island je najblizsi ostrov k Brisbane. Je to menej turisticky navstevovane miesto, lebo len malo ludi o nom vie. A tak mi to miesto pripadalo vyslovene ako raj na zemi. Ticho, nadherne plaze, lesy, dive zvery, zopar domov, na celom ostrove su len tri strediska. V kazdom sa nachadza zopar hotelov, jeden obchod, dve podniky, nejaka ta pozicovna surfov, bodyboardov a to je vsetko. Nenachadza sa tam dokonca ani policia, ani hasici, ani ziadna zdravotna sluzba, takze ak by sa nahodou nieco stalo, chvilu to potrva, kym pomoc dorazi z Brisbane. Taktiez tam nebol ziaden signal, len zopar telefonnych budiek, clovek mal pocit akokeby bol v zabudnutom svete. Na ostrov sa da dostat len trajektom. Uvazuje sa ale aj o moznosti postavit most (ostrov je priblizne 6km vzdialeny od pevniny).

Samotny ostrov bol po burke v roku 1896 rozdeleny na severny a juzny ostrov. Severny je 38km dlhy a 11 km siroky a Juzny je 22km dlhy a 2 km siroky. Ostrov celkovo bol taktiez sucastou pevniny, ale postupom casu bola cast pevniny zaplavena a tak vznikol ostrov. Este aj dnes, ked sa plavite z Brisbane na ostrov vidno v oceane vrcholky stromov zaplaveneho uzemia.

Na Stradbroke Island sme sa vydali v piatok o piatej po praci, vlakom sme sa dopravili do casti Cleveland, kde sme sa po jednej zastavke busom medzi zeleznicnou stanicou a pristavom nalodili na jeden z trajektov. Ten nas po par minutach vysadil na ostrove. Tam sme si zobrali lokalny autobus, ktory nas zobral do strediska Point Lookout. Helvio tam objednal ubytovanie pre vsetkych v jeho oblubenom hoteli (na ostrove bol pocas jeho 14 mesacneho pobytu v Australii 6x) a po prichode to bolo aj vidno. Tabulka s privitanim, kluce od izieb, skratka vsetko bolo nachystane, domaci sa objavili az v sobotu, kde od nas vyzbierali peniaze za ubytko. K dispozicii sme mali takmer cely dom, okrem nas tam boli len dve turistky z britanie a kanadya jeden nemec. Po prichode sme si nakupili potrebne veci, urobili si spolocnu veceru a isli v noci na plaz sa zabavat. Bol to nadherny pocit, lezat na piesocnej plazi, osvetlenej mesiacom, pozorovat hviezdy, pocuvat ocean, Helvio hral na gitare, vsetci sme spievali, skratka super vecer. V sobotu sme si urobili kratku turu na niektore vyhliadkove miesta a poobede sme isli na plaz. Vecer sme isli do jedneho z podnikov na zivy koncert a potom sme oslavovali Piotrove narodeniny. Nedelu sme celu stravili na plazi opalovanim a kupanim sa v mori (Mats mal aj svoj surf, takze bol aj surfovat).

Stradbroke Island patri medzi najkrajsie miesta, ktore som zatial v Australii navstivil a odporucam kazdemu, kto sa do Australie dostane, aby sa tam zasiel pozriet. Fotky z vyletu najdete tu

Boat Party

V utorok 24-ho aprila som bol spolu so svojimi spolubyvajucimi a niekolkymi clenmi AIESEC pozvani na velku Boat Party. Boat Party je velka party na lodi, ktora sa plavi po rieke Brisbane. Tu organizovala organizacia NORSK - organizacia, ktora zdruzuje norksych studentov studujucich v Australii. Vstupne na party bolo 25 AUD, za ktore bol k dispozicii zadarmo hot-dog a pivo. Za polovicne ceny sa predavalo vino, tvrdy alkohol a nealko. Samotna party zacinala o siedmej vecer a koncila o desiatej vecer. Bolo to o to zaujimavejsie, ze pocet ludi na party sa pohyboval okolo 400, to znamena obrovske mnozstvo studentov a ich blizkych priatelov. Nehovoriac o nadhernej panorame nocneho Brisbane. Troska bolo pre mna sklamanim, ze na taky pocet ludi bolo iba 6 ludi za barom, co sposobilo tlacenice pred barom a dlhe cakanie na objednavku a kedze podavane pivo malo iba 2dl a dalo sa zobrat najviac 2 na osobu, za cele tri hodinky som mal iba 6 piv (2dl), co su dve velke jedno male v nasich podmienkach. A kedze vstupne bolo 25 AUD, spatne som to zhodnotil ako troska drahu zalezitost.

Nejake foto z party najdete tu

Australia majstrom sveta v krikete!!!

Australia porazila v stredu Juhoafricku republiku a dostala sa tym do finale, kde ju cakala Sri Lanka. Na velku radost vsetkych Australcanov sa v sobotu vo finalovom dueli presadila aj cez svojho finaloveho supera a jednoznacne (bez jedinej prehry na turnaji) sa stala Majstrom sveta v krikete (uz tretikrat po sebe) a vedie tabulku vitazov vsetkych majstrov sveta od kedy sa majstrovstva sveta v krikete hraju.

AUS - SRL
281 : 215

Najlepsim hracom celeho turnaja sa stal Glenn McGrath (Australia).