streda 28. februára 2007

Sunshine Coast

Pocas minuleho tyzdna prebiehala burliva emailova diskusia medzi vsetkymi zahranicnymi stazistami vratane Shine z Ciny o tom, co budeme robit cez vikend. Kedze predpovede pocasia hlasili vysoke teploty a slnecno, rozhodli sme sa ist do susedneho mestecka Sunshine Coast - k moru na plaz.
Kedze sme boli siesti (Ekta ani Bo nemohli ist), tak sme sa rozdelili do 2 skupiniek. Prva (ja, Mats, Helvio a Piotr) isla autom, ktore dostal Mats od svojho kolegu z prace. Druha skupinka (Tuomo a Shine) isla na Tuomovej motorke. Ubytko sme mali v backpackers co je vseobecny nazov pre turisticku ubytovnu najnizsej triedy(rozumej trojposchodovu vilu s bazenom, ranajkami zadarmo, spolocenskou miestnostou s domacim kinom, pocitacovou miestnostou s internetom, biliardovym stolom, sipkami, pozicovnou surfov, bodyboardov a vselijakych inych veci - (pozicovne = 0 AUD) a informacnym stankom s mapkami a listkami na vsetky mozne atrakcie).
Dorazili sme v sobotu okolo obeda, ubytovali sa, trosku si obzreli Mooloolaba (cast kde sme sa nachadzali) a hned sme sa supli na plaz, na plazi sme boli aj celu nedelu a tak som sa riadne opalil, resp. som akurat na hranici medzi opalenim a spalenim.

Fotky zo sunshine coast.

Underwater World

LeeAnn, kolegynka z prace mi dala jeden listok, ktory mi umoznoval zadarmo navstivit Underwater World (podvodny svet). Ten sa nachadza na sunshine coast, asi 5 minut pesi od nasho ubytka, resp. od plaze. Isiel som tam aj s Helviom, ktory si kupil cely listok za 26 AUD, ale ako dobry kamarat som mu navrhol aby sme sa s cenou listka rozdelili a tak sa potesil, ze nemusi platit tolko vela.
Cely Underwater World sa da prejst za nejake 2-3 hodinky, ale ked si chcete pozriet aj jednotlive shows, ktore tam maju kazdu polhodinku, tak sa zdrzite aj ovela dlhsie. Niektore rodinky tam chodia na celodenny vylet.
Nasa tour sa zacala pri rajach, odkial sme po presune k vedlajsiemu bazenu mali moznost chytit si koraly, hviezdice, kraby a ine morske male priatelske zvieratka. Odtial sme sa presunuli do koraloveho sveta, kde boli vselijake rybicky roznych velkosti, farieb, sposobov plavania, vyzeralo to cisto ako ked v telke pozerate nejaky dokument "z hlbin mora".
Odtial sme sa rychlo presunuli k vydram, kedze sme sa chystali si pozriet vydriu show. Show bola celkom fajn, vydry pobehovali, poskakovali, plavali, kyvali na ludi a k tomu sme mali samozrejme komentar o zivote tychto zvierat. Najviac ma prekvapila info, ze najblizsie k vydram maju tchory (ano, aj vydry smrdia), su to v podstate suchozemski "bratia" vydier.
Od vydier sme sa presunuli k tulenom. Nanestastie prave v case nasej navstevy prerabali obrovsky sportovy bazen na vystupenia prave tulenov ... presne taky bazen ako ked v telke pozerate tuleniu show, s kruhmi a vselijakymi inymi pomockami. Kedze ale rekonstruovali bazen cela show sa musela presunut do malickeho nahradneho bazenika, kde kvoli nedostatku miesta nemohli tulene skakat a tak cela show pozostavala z pokecu o tulenoch a ukazky krmenia.
Odtial sme sa s helviom presunuli do cast kde boli sladkovodne ryby, najma typicka australska ryba, vyskytujuca sa iba v riekach a jazerach v australii a na novom zelande, ryba s nazvom Billabong. Boli tam aj mensie aligatory, ale v case nasho pobytu spali, takze sme ich nejako extra nevideli. Zaujimave este boli korytnacky rozneho druhu a roznej velkosti.
Od sladkovodnej casti sme sa dostali do asi najfascinujucejsej (riadne slovo) sekcie, praveho podvodneho sveta. Bol to v podstate obrovsky bazen s nespocetnym mnozstvom ryb, popod ktory viedol skleneny tunel (alebo skor plexisklo, alebo ina pevna priehladna hmota). Ked ste sa v tom tuneli prechadzali, mali ste naozaj pocit akokeby ste boli pod vodou. Zazitkom je najma ked z toho tunelu pozorujete ako s k Vam blizi zralok. Zraloky tam neboli sice velmi velke (mali okolo 3 metrov), ale stalo za to ich vidiet.
Po tuneli sme sa presunuli este do sekcie "Magic Deep" kde boli ryby, alebo skor tvory, ktore ziju v hlbke 5000m a viac. Ono to ani velmi nevyzeralo ako ryby, ale skuste si predstavit nieco najcudnejsie a najnenapadnutelnejsie (tie slova mi dnes akosi idu) co sa len da a mate asi predstavu ako to mohlo vyzerat. I ked v takej hlbke pri takom tlaku takmer bez svetla, s velmi obmedzenym mnozstvom kyslika to je aj celkom logicke. O mnohych z tychto zivocichov sa vobec nic nevie alebo sa vie iba minimum. Ale rozhodne to bolo velmi zaujimave si to pozriet.
Cestou von sme si este pozreli sekciu morskych konikov, krabov a inych morskych zivocichov a presunuli sa do Dinosaur Park, odkial bol vychod von. Nie je mi celkom jasne co robia v Underwater World dinosaury, a uz duplom ked tam bolo asi iba 10 druhov, ale Helvio si mysli, ze je to kvoli tomu, ze sa majitelia rozhodli to rozsirit a postupne buduju dalsi park.

Tak ci tak, urcite sa oplati navstivit toto miesto, ved posudte sami a pozrite si fotky