pondelok 28. januára 2008

Popularna hudba v Australii

Uz davno som sa chystal na podnet viacerych ludi napisat prispevok o tom, aku hudbu vlastne ludia v Australii pocuvaju. Aby som sa vyhol akymkolvek hadkam, chcel by som na uvod poznamenat, ze Australia je hudobne velmi roznoroda a kazdy typ hudby tu ma svoje zastupenie. To jest ak ludia chcu pocuvat rap alebo hip-hop maju tu svoje kluby, ak chcu pocuvat house maju tu svoje kluby tiez.

Zaklad je ale na moje stastie rockovy. Velka vacsina kapiel (dovolim si tvrdit, ze az 80%) ma rockovy zaklad. Vychadza to asi z toho, ze aj napriek dnesnemu svetu globalizacie je Australia stale dost izolovana a tak si drzi relativne silny odstup od europskeho vplyvu elektronickej hudby a vzhladom na maly trh (20 mil ludi), sa neznizuje k umelo vytvorenym "popovym hviezdickam" typu Britney Spears (azda jedinou vynimkou je Kylie Minoque).

Zaklad australskej hudby (cas kedy australske kapely prerazili celosvetovo) sa datuje naspat do 70-tych rokov. Ako prvi sice prerazili bratia Gibbovci znami ako Bee Gees, ktori hrali este na Woodstocku koncom 60-tych rokov, ale ti odisli este pred casom kedy boli slavni do USA. Skutocnu australsku hudobnu revoluciu zacala az kapela AC/DC

AC/DC

AC/DC je skratka pre alternating current / direct current (striedavy prud/jednosmerny prud). Ako uz nazov napoveda elektrika hrala vyznamnu rolu co sa tejto kapely tyka, a tvrdy rock v podani tejto kapely spravil z AC/DC najpredavanejsiu australsku kapelu vobec. Pre Australcanov je AC/DC nieco ako pre slovakov Elan, alebo pre Cechov Olympic, alebo pre madarov Omega. Skratka je to rockova legenda ktoru pozna kazdy bez ohladu na vek, pohlavie, rasu atd. Je to vobec najuznavanejsia kapela v Australii a vsetci maju k nej uctu. Existuje tu milion cover kapiel, ktore sa snazia samotnu kapelu napodobnit. AC/DC patri medzi rockove kulty celosvetovo nielen v Australii a ich koncerty zarucuju maximalny zazitok. Vacsinu skladieb ludia poznaju - teda aspon minimalne ti, co pocuvaju rockovu muziku.

AC/DC - Thunderstruck


V 70-tych rokoch bolo este niekolko mensich kapiel ktore sa dostali do celosvetoveho ponimania avsak v ovela mensom meritku. Relativne velkou kapelou na australske pomery bola skupina Cold Chisel, ktora sa povazovala za nastupcu AC/DC ale nepodarilo sa jej ani zdaleka splnit ocakavania, kedze specificky zvuk zamenili za typicke pop rockove skladby svojej doby. Kapela sa zakratko rozpadla a jedine spevak Jimmy Barnes sa presadil neskor solovo. Vdaka svojmu chraplavemu hlasu ho viaceri prirovnavaju k spevakovi z kapely Nazareth, ktora nahrala obrovsky hit "Love Hurts". V poslednej dobe ako australska rockova legenda hostoval na viacerych albumoch interpretov ako Jon Lord (ex-Deep Purple), Glenn Hughes, Tina Turner a pod.

Jimmy Barnes - Working Class Man


Jimmy Barnes & Tina Turner - The Best


Njavacsou australskou hviezdou 80-tych rokov ale bola jednoznacne kapela INXS a jej charizmaticky spevak Michael Hutchence, ktory podobne ako Curt Cobain z Nirvany spachal samozvrazdu.

INXS - Never Tear Us Apart


Koniec 80-tych rokov a zaciatok 90-tych priniesol Australii popovu divu Kylie Minoque, ktoru odrazil zo dna do celeho sveta prevzaty hit "Locomotion", skladbu ktoru zlozila Carole King v roku 1962. Pre mladych to bola neznama skladba a prave od tej doby podla casopisu Rolling Stone nastala doba, kedy mlade "umele hviezdy" zacali prerabat stare veci a prezentovat ich ako nove skladby. A bohuzial funguje to dodnes.

90-te roky a celosvetova era grunge priniesla Australii znamu grunge formaciu Silverchair, ktora sa povazuje za najlepsiu australsku kapelu 90-tych rokov. Spociatku to sice vyzeralo ako pravoverna kopia Nirvany, ale postupom casu si aj Silverchair nasiel svoj vlastny zvuk a v sucasnosti stale patri medzi najlepsie australske kapely.

Silverchair - Tomorrow


Sucasna hudba

Sucasna australska hudba sa az tak celosvetovo nepresadzuje. Dovodov je viacero. Asi najpodstatnejsou zmenou je zmena trhu, europa uz nie je dobry trh pre rockove kapely, kedze sa meni na elektronicku techno - house scenu, popripade tvrdu metalovu scenu. Amerika je zaplavena rapom a hip-hopom a umelo produkovanymi popovymi jednohitovymi hviedickami a rockova scena tam slabne. V Australii je rockova scena stale silna a doraz sa kladie na zive vystupenia. Je tu vela festivalov a domacich koncertov. Zo sucasnej sceny stoji za to spomenut nasledujuce kapely:

Jet

Jet je kapela, ktora sa snazi hrat nieco na styl anglickeho rocku neskorych 60-tych, skorych 70-tych rokov. To ze ich najvacsim vplyvom bola kapela The Who sa neda zakryt. Mladu australsku generaciu to jednoznacne bavi, ved si pozrite ich vystupenie z koncertu v Melbourne. Pravy Rock ' n' Roll!!! Mimo Australie sa Jet dostali aj do UK a USA, zbytok Europy vsak zostava este nedobyty.

Jet - Are You Gonna Be My Girl


The Living End

Dalsou velmi uznavanou kapelou je The Living End. Mladi chlapci v zostave bicie, gitara a klasicka basa zacali hrat povodne jazz, ale casom v dosledku pubertalnych vplyvov presli na punk. Dnes je ich hudba nieco medzi punkom, rockom, funky, reggae a ska. Ked som ich ja videl prvykrat bolo to pre mna dost zvlastne, ze hraju stale na starych nastrojoch typickych pre jazz, pricom muzika je uplne rockova. Tak ci tak medzi mladymi australcanmi su povazovani za australsky Offspring alebo Greenday.

The Living End - All Torn Down


John Butler Trio

John Butler je velmi specificky interpret, vcelku vymykajuci sa australskym hudobnym standardom. Jeho hudba sa pohybuje niekde medzi bluesom, jazzom a reggae a je dost jemna, co je dost odlisne oproti vacsine australskych kapiel. John Butler je nieco ako australsky Bob Marley, neustale bojujuci za mier. Pre mna osobne je to jeden z najoblubenejsich australskych interpretov.

John Butler Trio - Zebra


Powderfinger

Kapela Powderfinger je z Brisbane a skusobnu ma na druhej strane rieky Brisbane oproti domu kde ja byvam. Normalna stara zaprasena skusobna, ziadna nobl, akoby clovek cakal na najuspesnejsiu australsku kapelu noveho tisicrocia. Kapela Powderfinger mala spolocne turne s dalsou australskou kapelou Silverchair minuly rok a listky na koncert sa cez internet vypredali takmer okamzite. Powderfinger hraju taky jednoduchy pop-rock. Zaujimavostou a pre mna uplne uzasnym zistenim je fakt, ze kapela robi muziku kvoli muzike a nie kvoli prachom. Svedci o tom aj fakt, ze na lokalne koncerty si menia meno a tak sa stane ze idete vecer na pivo v pube v Brisbane a Powderfinger Vam tam hraju zadarmo pred cca 20-30 ludmi. A super sa bavia. Myslim si, ze presne takto by mali vyzerat spravni hudobnici. V klipe je ich skusobna na Vulture Street, takze odporucam pozriet.

Powderfinger - (Baby, I've got you) On My Mind


Wolfmother

Asi najlepsou sucasnou australskou kapelou je skupina Wolfmother. Mladi chlapci priblizne v mojom veku hraju muziku na styl Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin - skratka stary dobry rock. V Australii vyhrali ocenenie najlepsia australska skupina roka 2007. Okrem Australie dosiahli obrovsky uspech v USA a celkom slusne obstali aj v UK. Posledne mali aj europske turne a znu slavu kdekolvek pridu. Podla kapely samotnej ich najvacsim uspechom je, ze si ich ako hosta zavolali samotni Led Zeppelin, ked boli uvadzani do siene slavy. Osobne mam velku smolu, ze odkedy som prisiel do Australie, Wolfmother nehrali v Australii takmer ziaden koncert, momentalne pripravuju novy album a tak sa mi ich asi nepodari uvidiet nazivo. Tak ci tak verim, ze si ich vychutnate aj vy aspon prostrednictvom videi:

Wolfmother - Woman

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Velmi pekny clanok. Rad som ho precital. Dakujem...

Anonymný povedal(a)...

This is a good tip particularly to those new to
the blogosphere. Short but very precise information… Thank you for sharing this one.
A must read article!

Visit my web blog :: home cellulite treatment

Anonymný povedal(a)...

When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a comment
is added I get four emails with the same comment. Is there
any way you can remove me from that service?
Thanks!

my website ... best cellulite treatment