pondelok 16. júla 2007

Melbourne

Kedze na narodnej AIESEC konferencii bola aj agenda pre stazistov, bola to vynikajuca prilezitost navstivit Melbourne. I ked v case konferencie sa prihodilo niekolko udalosti, ktore cloveka trocha odradzali od navstevy Melbourne. Ani nie dva tyzdne pred konferenciou sa stala jedna z najtragickejsich udalosti v Australii za poslednych 10 rokov, ked maniak v centre Melbourne zastrelil 3 ludi a tazko zranil dalsiu osobu. Bolo to o to horsie ze to boli mladi ludia, studenti, dvaja holandania a ten treti uz si presne nepamatam. Tyzden pred konferenciou bol v Melbourne aj Mats z Nemecka (dalsi stazista z Brisbane), ktory mal to stastie, ze natrafil na poulicny gang a prisiel o peniaze, telefon a "zariadil si" operaciu rozbitej sanky. Vsetko
naznacovalo tomu, ze Melbourne je velmi agresivne mesto, zo vsetkych stran boli len negativne ohlasy. Aj napriek tomu som sa rozhodol Melbourne navstivit a vobec to nelutujem.

Melbourne je po Sydney druhe najvacsie mesto Australie (ma 3 miliony obyvatelov). Hlavne mesto statu Viktoria je zatial asi najkrajsim mestom ake som tu v Australii navstivil. Na rozdiel od ostatnych Australskych beach cities (plazovych miest) ako napr. aj Brisbane, je Melbourne velmi europske, a to nielen architekturou, florou a faunou, ale najma atmosferou mesta.


Mesto az na zopar mrakodrapov dycha historiou (v ramci australskych moznosti). V ramci svojej tury som sa zameral na centrum a blizke okolie. Na prepravu som vyuzil turisticku elektricku, ktora premavala po centre mesta UPLNE ZADARMO. Celkovo ma elektricky v Melbourne uchvatili, su uplne vsade (a ako som sa dozvedel, je to jedine australske velkomesto, ktore elektricky ma.


Okrem ineho ma zaujal kontrast, ktory sa v Melbourne da najst. Popri starych budovach, nadhernych kostoloch a katedralach sa daju najst rozne moderne avantgardne budovy zvlastnych tvarov a farieb. Nastastie som mal moznost navstivit aj MCG (Melbourne Cricket Ground) Stadium - najvacsi stadion v Australii (hra sa tam kriket a AFL - australsky futbal). Stadion ma kapacitu 105.000 miest na sedenie. Ja som na nom vdaka rodine spolubyvajuceho Dana videl zapas AFL, kde kvoli dazdu prislo iba 58.000 divakov. Aj tak to bol silny zazitok, ale o tom v dalsom prispevku.

Nastastie prsalo iba par hodin v piatok vecer a v sobotu poobede takze som mal z vyletu o dost viac ako zo Sydney. Aj ked bolo troska chladnejsie, v priemere okolo 10-12 stupnov cez den, mne to len vyhovovalo, mam take pocasie radsej ako neunosne horucavy. Vecerny program som stravil bud u Danovej rodiny na typickej rodinnej australskej veceri, pri steaku a vine, alebo v druhom najvacsom australskom kasine. Aj som rozmyslal, ze si nejaku tu ruletu, alebo poker zahram, ale nakoniec som sa len pozeral, kedze pri kvalite tamojsich hracov by som toho asi vela nevyhral.

Pocas tury v meste som stretol aj dvoch slovakov - studentov, ktori sa rozhodli v Australii zobrat. Na svadbu si zavolalo zopar ceskoslovenskych priatelov. Bolo to dost zvlastne, predstavte si, prechadzate sa mestom, fotite katedralu, potom parlament a pod. a zrazu vidite dvoch ludi v slovenskych krojoch. Clovek si pretrie oci ci dobre vidi, nenapadne sa priblizi, ale uisti sa az ked pocuje slovencinu. Pokecali sme len chvilku, lebo som mal naponahlo na stretnutie s Danom, ale aj tak to bolo celkom super stretnut slovakov v Australii (okrem casnicky v ceskoslovenskej krcme v sydney to boli jedini slovaci, ktorych som tu za polroka mal moznost stretnut).

Inak Melbourne ja naozaj super mesto. Keby som si mohol vybrat kde v Australii chcem zit, jednoznacne by som si vybral Melbourne. Zbytocne asi bude popisovat vsetky veci co som tu videl, najlepsie urobite ak si sami pozriete fotky tu.

2 komentáre:

Peter Cernak povedal(a)...

to je pekne, ze si v Australii stretol "len" 3 Slovakov za pol roka. Ja som v Armensku za 5 mesiacov stretol akurat tak Madara:) Myslim tym obcana krajiny polohovo najblizsie k Slovensku.

a teraz ma tak napada, ze si nespominam, ci si niekde spominal, co znamenaju tie hviezdicky na Australskej vlajke:)

Lukas Horvath povedal(a)...

spomeniem v niektorom z dalsich prispevkov