utorok 15. mája 2007

Birthday Party

Ako uz teda vacsina z Vas vie, v piatok 11.maja pred 24 rokmi som sa narodil. A kedze narodeniny sa oslavuju aj v Australii, tak som sa narodeninovej oslave nemohol vyhnut ani tento rok. Niezeby som sa jej vyhnut chcel, ale predsalen oslavovat narodeniny s ludmi, ktorych poznate 3 mesiace alebo menej je predsalen o niecom inom ako oslava s rodinou a najlepsimi kamaratmi.

Tohto roku vysiel 11. maj na piatok a kedze piatok je na oslavu uplne idealny den, rozhodol som sa oslavu urobit prave piatok 11. maja. Narodeniny v Australii sa oslavuju vylucne doma (vobec nie v podnikoch, alebo niekde mimo, taky cermel nehrozi) a tak som pozval zopar ludi co tu poznam ku mne domov. Kedze je tu alkohol velmi drahy, nefunguje tu system pozvania a platenia, na oslavu si vacsinou kazdy donesie svoje pitie. Oslavenec akurat tak kupi nejake chipsy, arasidy alebo podobne chrumky, ktore sa tu daju kupit v obrovskych baleniach (asi 10nasobok velkosti slovenskych chipsov) a ktore su cenovo prijatelne. Ja osobne som ale chcel australcanom ukazat slovensku pohostinnost a tak som pre vsetkych kupil 1 karton piva Velkopopovicky Kozel. Kedze si ale kazdy doniesol svoje vlastne pitie, tak si len niektori zobrali po jednom pive na ochutnanie, takze som vypil v podstate pol kartona sam. A to som si az teraz plne uvedomil, co za skvele pivo doma mame.

Oslava sa nakoniec konala v malej zahradke pred domom. Nebola to ziadna extra velka akcia, prislo okolo 20 ludi. Pre mna potesujuce bolo, ze som dostal niekolko darcekov. Najviac ma potesil (pre australcanov velky, pre nas normalny) pivovy pohar, ktory sa stihol na druhy den uz aj rozbit, ale kedze sa mi velmi paci, asi si ho kupim. Dalej som dostal AC/DC tricko (AC/DC jednoznacne najznamejsia australska rockova kapela), pas na gitaru znacky Fender, a niekolko drobnosti typu hracie karty a pod. Stazisti sa poskladali na tortu, takze som mal aj tu moznost, aby som sfukol sviecky. Celu oslavu sme skoncili okolo tretej rano, asi polovica ludi prespala u nas na dome. Celkom som sa zabavil a ludia sa zabavili tiez, takze som rad, ze oslava dopadla dobre, i ked s oslavou na cermeli sa to neda porovnat. Po party som bol asi prvykrat vyslovene homesick (domovchybajuci), ale uz je to dobre.

V sobotu bola u nas na dome ovela vacsia party, Sean (brat spolubyvajuceho Ryana) oslavoval 18-te narodeniny, a to je v Australii velka udalost. 18-ka sa oslavuje od poobedia na dome a o polnoci, ked dotycny dovrsi 18 rokov, idu vsetci do nejakeho podniku, kde si objednaju dalsie alkoholicke napoje (kedze v Australii sa moze pit od 18-tich). Vzdy tomu tak nebolo, zmenilo sa to len prednedavnom, asi 15 rokov dozadu to bolo ako v USA a pit sa mohlo az od 21 rokov. Preto sa v Australii oslavuju viac ako normalne aj 21. narodeniny. Pre mna je to zvlastne, lebo to nie je ziaden vyrazny zivotny prelom , ani tym dana osoba nic neziska, ziadne extra prava, ale australcania to beru ako historicky fakt, a oslava je vnimana ako spomienka na "stare casy".

Na zaver sa chcem este podakovat vsetkym, ktori mi za blahozelali k narodeninam, najma sms-ky a telefonaty zo slovenska, ktore asi neboli najlacnejsie. Potesilo ma,ze na mna myslelo tolko ludi. DAKUJEM!!!

Specialne podakovanie tymto patri Vafke a mojmu najoblubenejsiemu darceku, doma urobenemu videu. Dakujem, dakujem, dakujem.

Nejake fotky zo svojej narodeninovej oslavy najdete tu

3 komentáre:

Frankey povedal(a)...

citujem: "Nejake fotky zo svojej narodeninovej oslavy najdete tu" koniec citatu. Luki ale ja som tam ziadne fotky zo SVOJEJ oslavy nenasiel, iba tie z tvojej:P
ale nie len srandujem, este raz vsetko naj;)

Anonymný povedal(a)...

Lukinko, pekny darcek - ten (uz teraz nebohy) pohar :))
Tento rok si teda oslavoval iba jeden den? ;)
5kan

Jirka povedal(a)...

Ja alespon zpetne blahopreju a preju hodne duvodu k radosti a stesti i nadale! :)
A krom toho doufam, ze nas budes i nadale zasobovat zabavnymi prispevky na blogu, s temi pivy jsi me zase dostal :D