streda 14. marca 2007

Australia a Sport

Australcania su jednoznacne sportovym narodom. Kazdy tu uz od zakladnej skoly nejakym sposobom sportuje, pricom sportov na vyber pocas skolskych cias je neskutocne vela. V podstate si mozete vybrat hocijaky sport na svete. Ako v kazdej krajine aj v Australii su niektore sporty popularnejsie a niektore menej popularne. Najpopularnejsie sporty v Australii su ovplyvnene jednak klimatickymi a geografickymi podmienkami krajiny a jednak historiou krajiny. Jednoznacne tu prevladaju letne sporty, najma tie ktore sa daju hrat na trave, ako aj vodne sporty. Zaujimave je, ze popularita sportov, ktore sa hravaju v Australii, je v porovnani so sportami, ktore sa bezne hravaju na Slovensku minimalna.

10 Najpopularnejsich australskych sportov:
1. kriket
2. rugby
3. rugby union
4. AFL
5. futbal
6. tenis
7. preteky koni (horse races)
8. surfing
9. golf
10. pozemny hokej (regular hockey)

O krikete, rugby, rugby union a AFL napisem osobitne, po tom co navstivim jednotlive zapasy.

Futbal

Samotny futbal tu ziskal vacsiu popularitu az po poslednych MS, kde sa Australia iba druhykrat v historii prebojovala do hlavneho turnaja cez azijsko-oceansku skupinu. Na samotnych MS prehrala v skupine iba s Braziliou a vo stvrtfinale vypadla po nestastnej jedenastke v predposlednej minute s buducim majstrom sveta Talianskom. Australcania sa tak povazuju za neoficialneho vice-majstra, resp. radikalnejsi australcania aj za neoficialneho majstra, pretoze podla nich ich rozhodca poskodil. Ked v australskej TV ukazuju zabery z MS, urcite to obsahuje dva zabery, australcanom nepravom odpiskanu jedenastku voci taliansku a slavnu hlavicku Zinedina Zidana pri konflikte s Matterazzim.

Tenis

V case mojho prichodu v polke januara tu bol tenisovy osial. V Melbourne prave prebiehal jeden z velkych tenisovych turnajov Australian open a cela Australia verila v schopnosti Laytona Hewitta a dufala v dobre umiestnenie. Layton napokon skoncil v stvrtfinale prehrou s finalistom Fernandom Gonzalesom z Chile a bolo po osiali. Velke halo vyvolal aj odchod Wayne Arthurs-a v 35-tich rokoch, kedy sa velmi vehementne a majestatne rozlucil s publikom aj napriek skrecovanemu zapasu s uz neviem kym. Bolo to ale pekne gesto od australcanov, vyprevadili ho z kurtu v naozaj velkom style. Australcania mali v hre aj nejake mensie bezvyznamne zeliezka, ktore to ale nikam nedotiahli, takze ziadne velke prekvapenie nenastalo.

Iron Man / Woman

Neviem ani ci je to sport, ale tu v Australii je to velmi popularne. Ide v podstate o sutaz, kde ludia siahaju na dno svojich sil. Sklada sa to z troch casti. Zacina sa 3.8 km dlhou tratou plavanie, potom nasleduje 180 km dlha cyklisticka tura a nakoniec 42km beh. Pravdupovediac je to zabijak, vidiet tych ludi ako makaju a takmer umieraju za ziva. bez pochyby na to treba brutal kondicku. Vitazi su ale velmi zboznovani a uctievani (pravdupovediac ani sa necudujem), takze asi to stoji za to.

Netball

Dalsim zvlastnym sportom, ktory som nikdy nevidel a je tu relativne dost popularny je netball. Je to v podstate basketbal, akurat ze sa nesmie driblovat a s loptou sa nesmie bezat. T.j. bezat mozete iba bez lopty a akonahle Vam niekto prihra musite zastavit a bud prihrat dalej alebo vystrelit. Hra sa na kose podopbne ako pri basketbale. Je to celkom haluz, skuste si to niekedy zahrat ak mozete, aspon len tak pre zmenu.

Ladovy Hokej

Dokonca aj v Australii je hokejovy tim. Australcania hraju oficialne Druhu diviziu skupiny B organizovanu IIHF, co je skoro najhorsia mozna divizia. V celkovom hodnoteni IIHF su na 34. mieste (prve je Svedsko, Slovensko je 6., posledne je Armensko na 45. mieste). Tohto roku sa MS II. divizie konaju v Seoule v Juznej Korei, kde sa australcania pokusia prebojovat do I. divizie v tazkej konkurencii voci timom z Juznej Korei a Izraelu. V pripade vyhry sa stretnu v suboji o postup s vitazom druhej skupiny, kde hraje Severna Korea, Mexiko a Island. Najvacsie hviezdy australskeho timu su 3 hraci hrajuci mimo australie v belgickej, holandskej a dokonca aj finskej lige, plus dvaja hraci z druhotriednych zamorskych sutazi v USA. Australcania maju aj vlastnu australsku "extraligu", v Brisbane maju 2 kluby - Brisbane Blue Tongue a Brisbane Buccaneers, pricom prvy z nich hra hlavnu ligu a ten druhy len regionalnu. V celej Australii je nedostatok hracov, supisky timov su ledva naplnene na 20 hracov, pricom v kazdom time su maximalne traja styria australcania. Zbytok hracov su pristahovalci z USA, Kanady, Skandinavie, CR, SR, krajin byvaleho sovietskeho zvazu a pod. V Brisbane Blue Tongue su 2 australcania, ale co je podstatnejsie, pocet legionarov rozsiruje brankar Milan Novysedlak zo Slovenska!!! (takze mame zalohu, ak by nemohol Lasak, Budaj, Stana alebo Krizan). Najvacsia sranda je, ze kluby robia nabor do vsetkych timov vsetkych kategorii, t.j. ak sa prihlasim, mozem hrat napr. za Brisbane Blue Tongue a v pripade ak by som bol dost dobry a ziskal australske obcianstvo, tak mozem hrat aj na MS. Sice II. divizie skupiny B, ale predsa :-). Aj som nad tym pouvazoval, ale popri stazi nemozem cestovat na zapasy, takze by to bolo zlozite. Nova sezona zacina 14. aprila, tak sa tam zajdem pozriet ze co je to zac a budem Vas o tom este informovat.

6 komentárov:

Peter Cernak povedal(a)...

Cau Luki,

to Armensko si fakt musel spomenut... nedalo ti to, vsak?:-)
Inak viem ze hokej tu nie je popularny (skor futbal a box) a preto sa tesim, ze ho budem moct sledovat uz doma!!!:) ten hokej...
SLOVENSKOOOOOOO!

Anonymný povedal(a)...

no co sa divis Luki, konkurencia je silna ;)))

Jirka povedal(a)...

Tak nevim, to co popisujes pod nazvem Ironman a rikas, ze nevis, jestli je to sport... neni to nahodou docela normalni triatlon???

Lukas Horvath povedal(a)...

vies co jirka, ked tak na to pozeram, tak mas pravdu. Ale australcania rozlisuju iron man triatlon ako dve rozne veci, moznoze princip je rovnaky ale pravidla su trochu rozdielne, naozaj neviem

Jirka povedal(a)...

zajimave... koneckoncu Iron man je nazev nejslavnejsiho triatlonoveho zavodu na svete... no, ale asi tam nejaky rozdil je, no:)
Kazdopadne to neni sport pro zadny backory:)

Peter Cernak povedal(a)...

tu je tabulka vzdialenosti triatlonskych disciplin:
http://en.wikipedia.org/wiki/Triathlon

Ironman je z nich najextremnejsi