pondelok 16. júla 2007

Global Village alias Prezentacia Slovenska

Ako specialny odstavec som sa rozhodol napisat o nedelnom doobednajsom programe, o Global Village. Pre neAIESECarov - Global Village je akcia, kde zastupcovia roznych krajin prezentuju svoju krajinu prostrednictvom vystavneho stanku. Maju so sebou rozne prezentacne materialy, davaju ludom ochutnavat svoje narodne jedlo a pitie.

Na taku prilezitost som sa poriadne pripravil (ved veci na prezentaciu slovenska boli asi 20% vahy celeho mojho kufra). Stol som vyzdobil slovenskou vlajkou, niekolkymi brozurkami a knizkami, pohladnicami, fotkami, valaskou a notebookom s prezentaciou slovenska. Na jedenie som ludom ponukol horalky a tatranky (samozrejme nalamane na male kusky, aby kazdy mohol ochutnat), no a na pitie som si zo slovenska priniesol flasu slivovice. V ramci prezentacie som vyuzival aj rapkac a za chodu cca kazdych 5 minut som si zaspieval Slovenskoooooo, slovenskoooooo, heja heja heja slovenskooooo!!! co sa australcanom ohromne pacilo. Tatranky a horalky im zas az tak velmi nechutili, asi preto ze vedla mna mala Marie z Belgicka vybornu belgicku cokoladu. Kedze australcania nie su zvyknuty pit tvrdy alkohol osve (furt iba s kolou alebo dzusom a pod.), tak im dala riadne zabrat aj nasa slivovica.

Na pobavenie si pozrite video z global village:


Samozrejme, ze pri prezentacii Slovenska sa ludia pytaju rozne otazky na ktore chcu vediet odpoved. Niektore boli celkom dobre, niektore mi dokonca dali zabrat, ale naslo sa aj zopar uplne mimo. Asi najzaujimavejsie boli tie na ktorych by sa asi kazdy slovak (alebo aj neslovak, ale vzdelany clovek) pobavil. Niektore "naj" otazky co si pamatam:

1. Kedy ste sa odtrhli od sovietskeho zvazu?
2. - Ktory ocean mate z juhu?
- ??? prosim?
- No len chcem vediet, ake su plaze na slovensku?
3. Nosia vsetci na Slovensku dlhe vlasy?
4. Aha ty si zo Slovenska? Povedz nieco po nemecky ....
5. (chlapik pozera na mapu europy) ... hmmm so nevedel ze tolko statov je okolo Vas - to BL je Bolivia? - nie to je Bielorusko - ahaaaa, inak India je tiez celkom blizko - I ako Italy, t.j. Taliansko, toto je mapa europy - ahaaaaa, ok dik za vysvetlenie, ahoj. ????
6. Ako je mozne, ze ma Slovensko menej obyvatelov ako Sydney?
7. Minuly tyzden som videl Hostel 2, je to vsade na Slovensku tak? Alebo iba v Bratislave?

Asi najzaujimavejsim momentom bolo, ked na miesto konania Global Village prisla australska televizia. AIESEC v Australii ma velmi dobre vyvinutu PR (public relations) a tak o media na akcii nebola nudza. Do televizie okrem par shotov chceli odvysielat aj rozhovor s niektorym zahranicnym clovekom, co sa na Global Village prezentoval. Podla ich slov si vybrali toho najzaujimavejsieho, najhlucnejsieho, najsialenejsieho - t.j. mna. Pytali sa take typicke otazky, kto som, odkial som, co robim v australii, ako sa mi tu paci a pod. Ziadne extra zlozite veci, ale predsalen, clovek troska znervoznie, ked ma rozpravat nieco vsetkym australcanom. Tak ci tak, sa zo mna ludia smiali, ze je zo mna medialna hviezda a ci im nedam autogram a pod. :-) Nic no sranda musi byt. Slubili mi z televizie zaslat ten prispevok, ako bol odvysielany, takze az to budem mat, slubujem ze zverejnim.

Zatial Vam musia stacit fotky, ktore najdete tu

3 komentáre:

Saska povedal(a)...

Tak na tomto clanku som sa fakt super pobavila! COOOOL! Aj tie otazky, aj to video. Slo ti to dobre Luki ;) Hold, nie vsetci unesu cisty alkohol... Mal si domacu, ci priemyselnu slivovicu?
Fakt super, hehehe :)))
Sasa

Anonymný povedal(a)...

Hehe, aj ja som sa na tom velmi dobre pobavila... je fakt zvlasnte,na co niektori ludia nepridu! a to som si myslela, ze iba amici su na tom s geografiou zvysku sveta tak zle! hold, su aj horsi... si sa na tom musel velmi dobre bavit... aj ked obcas je to skor asi az na zaplakanie... tak prajem vela dalsich usmevnych zazitkov!

Hugs,

Bea

Lukas Horvath povedal(a)...

slivovica bola zial priemyselna, na domacu by sa podla mna nezmohli