nedeľa, 1. apríla 2007

BYO Restaurant

V piatok po robote som sa ponahlal rychlo domov sa prezliect, pretoze som bol pozvany na veceru. Pozvali ma Dan-ovi rodicia (Dan je moj spolubyvajuci). okrem mna pozvali aj Janu, nemecku kamaratku Dana, ktora prisla do Australie cez Work & Travel program.
Kedze som bol pozvany na veceru, ocakaval som nejake fajne typicke australske jedlo v dome Danovych rodicov. Ked nas ale okolo siestej Danovi rodicia vyzdvihli, zistil som, ze maju uplne ine plany. Zobrali nas do BYO restauracie.

BYO je skratka pre Bring Your Own, co znamena, ze si do restauracie mozete doniest vlastne jedlo a napoje. V restauracii Vam poskytnu vsetko potrebne, taniere, pohare, pribor, servitky, skartka vsetko. Okrem toho maju este vlastne menu, kde si mozete objednat niektore z ich jedal. My sme sa rozhodli objednat 4 druhy jedla v samotnej restauracii, ale napoje sme si doniesli sami.
Po asi polhodinke nam doniesli vsetky 4 druhy jedal a kazdy si zobral z kazdeho tolko kolko chcel. Ja som ochutnal z kazdeho troska a vsetky jedla boli vynikajuce.
Ako predjedlo nam doniesli krevetove toasty, krevetove tycinky a krevetove zaviny, k tomu cerevenu omacku s nazvom Sweet 'n' Sour. Bolo to vynikajuce. Hlavny chod tvorili tieto 4 jedla:

1. sizzling mongolian lamb - mongolska na ohni opekana jahnacina
2. spicy singapore chicken - singapurske pikantne kuracie medailonky
3. sweet 'n 'sour pork - bravcove gule v cesticku so sweet 'n' sour omackou
4. satay chicken - thajske marinovane kuracie na prirodno

Ako prilohu sme mali steamed rice (dusenu ryzu) a fried rice (nieco ako nase zeleninove rizoto, akurat ze ryza je opekana a nie dusena).

Samotne jedlo bolo vynikajuce, a bolo toho naozaj dost vela. Som sa davno tak dobre nenajedol. V prijemnej konverzacii som odolaval typickym otazkam - odkial som, ako dlho som v australii, ako dlho tu budem, co robim, kde robim, ako sa mi tu paci, co som uz videl a pod. Po case som musel objasnovat rozdiel medzi slovenskom a slovinskom, hovorit o rozdeleni ceskoslovenska a vyvracat teorie ze sme boli sucastou sovietskeho zvazu :-) No a nakoniec sme okrem ineho hovorili aj o typickych australskych temach typu ako vnimam Johna Howarda, co hovorim na to ze David Hicks ide domov, aky mam nazor na recyklaciu vody a co hovorim na vystupenie narodneho timu na majstrovstvach sveta v krikete. Popritom som sa dozvedel, ze Danova mama uci nemcinu na strednej skole, bola niekolkokrat v Nemecku a ze sa jej v europe paci a chcela by sa tam ist este pozriet. S Danovym otcom sme si super pokecali o dobrej muzike a o futbale. Takze celkovo hodnotim tuto veceru ako jeden z najkrajsich zazitkov s lokalnymi ludmi.

Casovy posun

Nie je to tak davno, co som sa dozvedel, ze sa na Slovensku posuval o hodinu cas. V podstate som si ani neuvedomil, ze by sa cas posuvat mal, pretoze v Brisbane je vsetko po starom. Queensland je jediny australsky stat, kde sa cas neposuva.

Oficialnym dovodom, preco sa nemeni cas z letneho na zimny a naopak je ten, ze vacsina Queenslandu je v tropickom pasme a teda casovy posun tu nie je relevantny, kedze je tu svetlo vacsinu dna. Dalsim dovodom, ktorym sa zdovodnuje nutnost nemenit cas je, ze farmari maju zabehnuty rezim krmenia krav a oviec, co sa mi zda ako velmi bizarny dovod, ale ved predsa nemoze byt vsetko dokonale.

Takze momentalne je medzi Slovenskom a Brisbane casovy rozdiel uz iba 8 hodin.