nedeľa, 20. mája 2007

Vyroba vlastneho piva

Uz asi pred dvomi mesiacmi sme sa s Azzom a Shaunom bavili o tom, ze by sme si mohli varit vlastne pivo. Slovo dalo slovo a tuto sobotu sme sa konecne odhodlali zakupit vsetko potrebne a urobit prve kroky k tomu aby sme uz o tri tyzdne mohli pit vlastne pivo. V Australii je varenie domaceho piva celkom bezna vec, su tu bezne dostupne tzv. "brewing kit" - co su vlastne male domace pivovary. Brewing kit obsahuje variaci sud o velkosti 30 litrov, pipu na capovanie do flias, vsetky pridavne potrebne veci ako teplomer a pod. Osobitne sa potom kupuju suroviny na vyrobu (sladovu zmes, kvasinkovu kulturu, cukor). Investicne naklady, tj. cely novy brewing kit stoji 65 AUD, a kedze sme traja to vychadza cca 20 AUD na osobu, co je cena asi 4 piv v meste. K tomu este samozrejme suroviny (priblizne 40 AUD, t.j. menej ako 15 AUD na osobu). Vseho vsudy ma to stalo 35 AUD. Kedze sud ma 30 litrov, vychadza to 10 litrov na osobu, t.j. ak si odmyslime investiciu do zariadenia, tak zo surovin to vychadza jedno politrove pivo na 75 centov (cca 15 Sk), co je este menej ako cena slovenskeho piva na slovensku.

Samotne varenie nie je nijak zlozity proces. Najprv treba brewing kit poriadne vycistit. Hygiena je zaklad dobreho piva, lebo akakolvek necistota moze sposobit, ze vysledna chut piva bude uplne ina ako sa ocakava. Ako prve sa davaju 4 litre horucej vody. Po chvilke ked teplota klesne na 75 stupnov celzia sa pridava sladova zmes. Ta je uz predpripravena a pri kupovani sladovej zmesi si mozete vybrat z viacerych druhov. My sme si vybrali typ pilsener lager (plzensky leziak) kedze sme chceli europsky typ piva. Sladova zmes vyzera ako med, ma podobnu farbu, vonu aj hustotu a dokonca chut je skoro taka ista, akurat po chvilke pocitite na jazyku horkost. Sladovu zmes a vodu treba dobre zamiesat. Po premiesani sa pridava studena voda az po vrch suda. Studena voda schladi celu zmes na priblizne 20-30 stupnov, idealna teplota je 25, my sme podla teplomera mali nieco medzi 26 a 28. Potom sa prida 1kg cukru, zmes sa premiesa a tesne pred uzavretim sa este prida kvasinkova kultura. Cely sud sa poriadne uzavrie a otvori sa malicky ventil, cez ktory prudi vzduch (inak by kvasenie mohlo vytvorit taky tlak, zeby sud explodoval).

Po skonceni celeho prveho kroku nastava krok 2, t.j. fermentacia, kvasinkova kultura robi svoje, nie je potrebny ziadny zasah ludskej ruky. Fermentacia prebieha priblizne tyzden. Potom nastava dalsi krok, nacapovanie fermentovanej zmesi do flias, kde pivo dozrieva dalsie dva az tri tyzdne. No a potom neostava nic ine iba to pivko vypit :-) Takze tesim sa az bude prve pivko a dam Vam urcite vediet ake sa nam podarilo vyrobit.

Fotky z otvarania pivovaru najdete tu
Fotky z varenia piva aj anglicky navod na varenie piva najdete tu

2 komentáre:

Frankey povedal(a)...

dufam ze ten flip na flip donesies potom do KE a na office budeme moct varit vlastne pivo:D

barty povedal(a)...

ak sa pohybujes v KE, mohli by sme o varení piva pokecat ... tu sa homebrawing teraz dost rozbieha (nove podniky, nove druhy pív, stretnutia a ochutnavky, SHS 2011 je co nevidiet, atd). inak kontakt: www.kladzivar.sk