streda 11. apríla 2007

Australska Velka Noc

Ked sa opytate slovaka co ho napadne ako prve, ked sa povie Velka Noc, istotne to bude oblievacka, sibacka, popripade u niektorych ozieracka. Tak ci tak sa to bude nejakym spoobom spajat s tradiciami. Ak sa ale opytate na Velku Noc australcanov, typicka odpoved znie: 4 dni volna.

Kedze Australia je stale clenom Commonwealthu a celkovo je jej minulost spata s Anglickom, Velka Noc je viac menej pozostatkom anglicanmi prineseneho krestanstva. A kedze Australia sama seba povazuje za krestansku krajinu, je Velka Noc aj statnym sviatkom. Zial z dovodu velkeho pristahovalectva najma z azijskych krajin, sa Velka Noc pomaly dostava do uzadia, kedze ostatne nabozenstva tento sviatok nemaju. A tak relativne velky pocet budhistov, hinduistov ci moslimov vnima tieto dni viac ako volno z prace ako nejaky tradicny sviatok.

Vzhladom na velke pristahovalectvo aj z Europy by sa dalo povedat ze v Australii v podstate neexistuju australske velkonocne tradicie, kazdy to slavi podla toho na co bol zvyknuty z krajiny svojho povodu.

Pre krestanov tu Velka Noc prebieha viac-menej podobne ako na Slovensku, maju tu popolcovu stredu, zeleny stvrtok, velky piatok, bielu sobotu, velkonocnu nedelu a pondelok, z hladiska krestanskych nabozenskych tradicii tu ludia chodia do kostola presne tak isto ako na Slovensku. Na rozdiel od Slovenska tu ale nic take ako oblievacka alebo sibacka neexistuje, najcastejsie sa tu oslavuje Velka Noc na americky sposob.

Symbolom Velkej Noci v Australii su vajicka, ale nie normalne, alebo kraslice, ale cokoladove vajicka, ktore rodicia schovavaju v zahrade do krikov a pod., a deti to potom cely den hladaju a tie ktore najdu najviac vajicok sa stanu moralnymi vitazmi celeho dna. Male deti veria ze cokoladove vajicka nosi Easter Bunny - teda velkonocny zajac. Podobne ako pri vianociach, po urcitom case z toho vyrastu a oslava Velkej Noci sa potom meni na celorodinne stretnutia, kedze je Velka Noc najdlhsim sviatkom v roku, a teda ho vacsina australcanov vyuziva na navstevu vzdialenej rodiny, organizuju sa obrovske rodinne party, velkonocne barbecue a stretavky pribuznych z celej Australie.

Žiadne komentáre: