štvrtok 26. apríla 2007

ANZAC Day

Tuto stredu som nemusel ist do prace, kedze 25. April je v Australii statnym sviatkom. Australcania oslavuju tzv. ANZAC Day. ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) je nazov pre spojene vojska Australie a Noveho Zelandu, ktore bojovali v prvej svetovej vojne na uzemi dnesneho Turecka. Vo vojne zahynulo 60.000 australcanov a 18.000 novozelandanov. ANZAC Day je teda v Australii oslavou a zaroven spomienkou na bojovnikov, ktori padli v 1.svetovej vojne. Pre vacsinu australcanov je to najvacsi sviatok v roku (dokonca vacsi ako Australia Day). Vela australcanov cestuje v tychto dnoch do Turecka, aby si uctili pamiatku priamo na mieste cinu. V australskych mestach byvaju pochody vojnovych veteranov, vselijake pute k ANZAC pomnikom a tradicne sportove zapasy. Medzi najvacsie podujatia patria Australia - Novy Zeland v krikete - zapas sa hra v Brisbane, rugby zapas medzi St George Illawarra Dragons a Sydney Roosters v Sydney, a zapas AFL - australsky futbal - medzi Collingwood Magpies a Essendon Bombers v Melbourne), Ja som konkretne sledoval televizny prenos AFL zapasu, na ktori prislo nieco vyse 90.000 divakov.

Historicke pozadie

Prva svetova vojna - ako sa ju ucime v skole my, bola najma medzi ustrednymi mocnostami (Nemecko, Rakusko-Uhorsko) a krajinami Dohody (Anglicko, Francuzsko a Rusko) - 1914 - 1918.

Zaciatkom roku 1915 poziadalo Rusko svojich spojencov o materialnu podporu (najma zbrani) na zastavenie vojsk ustrednych mocnosti. Problem ale bol v najdeni vhodneho kanala, prostrednictvom ktoreho by sa dali zbrane z Britanie a Francuzska dorucit a tak na podnet svojich generalov prisiel Winston Churchill s myslienkou vyuzit Bospor a Dardanely a obsadit Konstantinopol (dnesny Istanbul). Tam ale narazili na odpor vtedajsej Osmanskej rise, ktorej sa podarilo uzemie ubranit a teda tento strategicky krok nebol uspesny.

Rola Australie

Australia ziskala nezavislost od Britanie v roku 1904, t.j. len desat rokov pred zacatim prvej svetovej vojny. Stale vsak bola k Britanii velmi silne viazana aj tym, ze bola (a stale je) clenom Commonwealthu. A tak neodmietla britsku ziadost o pomoc a vyslala svoje vojska na polostrov Gallipoli (kde su uziny Bospor a Dardanely), aby obsadila strategicke miesta na vylodenie anglickych a francuzskych vojsk, ktore jej mali prist na pomoc. Samotne boje trvali od aprila do decembra 1915 a velka vacsina australcanov v tejto vojne zahynula. Turecko dodnes povazuje Australiu za krajinu, ktora vyvolala vojnu v tejto oblasti, pretoze australske vojska sa vylodili na uzemi dnesneho turecka ako prve (inak povedane australcania napadli osmansku risu). Osmanska risa sa ale pod vedenim Ataturka ubranila. Ten toto vitazstvo vyuzil a z rozpadajucej sa osmanskej rise zachranil co sa dalo a vytvoril par rokov po vojne dnesne Turecko. Australia dosla naspat s dlhym nosom, kedze uzemie sa nepodarilo vydobit a naviac zahynulo vela muzov.

Australska interpretacia - aj napriek obrovskej snahe sa nepodarilo na polostrove Gallipoli splnit ciel misie ale o sile australskej armady svedci fakt, ze vsetci bojovali srdcom i dusou za Australiu a nevahali v tazkych bojoch zomriet. Je preto potrebne uctit si ich pamiatku.

Inak je celkom zaujimave vidiet diskusiu medzi australcanmi a turkami o celej tejto udalosti - kazdy ma svoju pravdu :-) ale aj napriek tomu dnes vychadza Australia a Turecko dobre, medzi krajinami nie su ziadne (aspon ja o tom neviem) diplomaticke spory, a vzhladom na ANZAC Day su dokonca aj dohody o zvyhodnenych podmienkach pre australskych turistov cestujucich do Turecka aby si uctili pamiatku tych, co vo vojne zomreli.

1 komentár:

Peter Cernak povedal(a)...

Je zaujimave, ze Armensko ma statny sviatok len 1 den pred ANZAC day, 24. aprila, a to den pripomenutia genocidy. A tiez v spojitosti s Tureckom. Zda sa, ze dejiny tychto krajin sa tu stretavaju.

Len na doplnenie, na druhej strane Dohody stal Trojspolok a cize tretia krajina bolo Taliansko:)