nedeľa 16. septembra 2007

MS v Rugby

Pred tyzdnom (7.9.) sa obrovskou ceremoniou zacali Majstrovstva Sveta v Rugby. V tomto roku sa MS konaju vo Francuzsku a Australia tam isla zvitazit. Spolu s Novym Zelandom a Juznou Afrikou patri medzi najvacsich kandidatov na titul.

V ramci kvalifikacie sa na MS prebojovali nasledujuce timy:

Amerika - USA, Kanada, Argentina
Afrika - Juzna Afrika, Namibia
Azia - Japonsko
Australia a Oceania - Australia, Novy Zeland, Fidzi, Togo, Samoa
Europa - Irsko, Skotsko, Wales, Anglicko, Francuzsko, Portugalsko, Taliansko, Rumunsko, Gruzinsko (je vraj v Europe podla oficialnej stranky, i ked podla mna je to uz Azia).

Pravidla medzinarodneho rugby sa najviac priblizuju pravidlam rugby v Australii znameho ako rugby union. Preto vyber Australie je prave z hracov rugby union a nie rugby league. Australsky team je v Australii znamy ako Wallabies, co je druh kengury. V zapasoch nosia zlatozelene dresy ako jediny tim na svete, takze nemaju dva sety dresov.



Australia na tohtorocnych MS

Fanatizmus australcanov co sa sportu tyka sa prejavuje aj pri rugby. Niektori ludia si zobrali dovolenku aby mohli ist do Francuzska povzbudit svoj tim, popripade si beru dovolenku nasledujuci den po dni zapasu, aby sa mohli vyspat, kedze kvoli casovemu posunu su rugby zapasy okolo jedenastej v noci, popripade druhej rano. Aspon si australcania odskusaju to co ja pri MS v hokeji.

Zatial sa im dari. V prvom zapase rozdrvili outsidera z Japonska 91:3, v druhom vystupeni vcera v noci zdolali najtazsieho supera v skupine Wales 32:20. O tyzden ich caka super z Fiji a o dva tyzdne posledny super v skupine Kanada.

Prvy dvaja z kazdej zo styroch skupin postupuju do stvrtfinale, kde vitazne timy idu do semifinale a potom nasleduje finale. Pre zaujemcov viac informacii o sampionate najdete na www.rugbyworldcup.com

3 komentáre:

Saska povedal(a)...

Svetovy pohar sa kona vo FR, ale pritom hraju aj v UK ;) Som si nikdy nemyslela, ze Francuzi su fanusikovia rugby, ale aby som mohla sledovat debatu v robote, tak som sa tomu zacala venovat, a niekedy je to celkom sranda sledovat tie zapasy :)
Aj sme chceli ist na zapas, nasla som listky za cca 10eur, ale ich dorucenie by stalo asi 60 eur, tak sme zostali odkazani na telku alebo velkoplosne obrazovky. Niektore listky tu boli za nehorazne ceny, napr aj 1000eur - uff.

Som zvedava, ze ako to nakoniec skonci. Ja osobne tipujem za vitaza Novy Zeland.

Anonymný povedal(a)...

Luki, a to vsetci australcania su taki pekni???:)))
Morka

Peti povedal(a)...

No... veru ked mas tu okolo seba jedneho brita a jedneho francuza tak dozvies aj menej zaujimave veci... napr. ze teraz v piatok bude hrat FRA vs ENG, kedze jeden zvitazil nad Novym Zelandom a druhy nad Australiou...
Smola no. By the way, ako to prijali Australcania?