utorok 31. júla 2007

Australia vs Europa

Mnohym ludom tu v Australii sa zda Europa prilis mala. Problem je vo vnimani vzdialenosti, kedze v Australii musia niekedy precestovat aj tisic km kym sa dostanu do najblizsieho mesta, zatialco v Europe pri 1000km clovek prejde niekedy aj niekolko statov. Pravdou je, ze Australia je naozaj velmi rozlahla. Ked som isiel posledne na Stradbroke Island s Matsom a Damianom pozorovat velryby (zial nepodarilo sa mi spravit ziadne fotky s velrybami, len kopu fotiek s oceanom), zaujala ma tam v miestnom turistickom centre jedna pohladnica znazornujuca mapu Australie v mape Europy. Vtedy som si tu pohladnicu nanestastie nekupil a nenasiel som ju ani na nete. Nasiel som ale inu mapu, tak som sa chcel s Vami podelit, aby ste si vedeli predstavit asi aka velka Australia je. Ja som ako viete v Brisbane, najsevernejsie som bol v Cairns (na tej mape nedaleko Cooktown), najjuznejsie a zaroven najzapadnejsie som bol v Melbourne. V blizkej dobe sa chystam navstivit Darwin, Alice Springs, Ayers Rock a Adelaide a koncom roka chcem ist na Novy Zeland od Brisbane asi rovnako daleko ako Perth.

4 komentáre:

Dusan Masik povedal(a)...

Ahoj Luki,
vsimol si si, ze na tej mape je Ceskoslovensko, ale zjednotene Nemecko; je tam ZSSR, ale aj Litva (ktora bola sucast zvazu)??
To len tak na okraj, inak je to skvele porovnanie, doteraz som si to nevedel celkom presne predstavit.

Lukas Horvath povedal(a)...

no aspon vies, ako vnimaju svet australcania, lebo vacsina z nich bohuzial nevie ze ceskoslovensko sa rozpadlo, nemecko je nemecko a pre nich nikdy neexistovala NSR a NDR, v tom co bolo resp. nebolo sucastou sovietskeho zvazu maju tiez chaos, takze mna osobne ta mapa az tak neprekvapila.

Ale ako vravis na porovnanie to je celkom dobre.

Daniel povedal(a)...

Yay! Brisbane is in Bulgaria (on the beautful Black Sea coast no less) and Melbourne and Adelaide are in the Mediterranean Sea where they belong!!!

Jirka povedal(a)...

a to ještě že tam u těch evropských zemí nenakreslili i hranice, to bysme se teprve dozvěděli věci :)