štvrtok 17. mája 2007

Zaujimavosti z prace

Poslednu dobu mam relativne vela prace a som dost vytazeny. Aj napriek tomu si ale zachovavam klud aj pri niektorych veciach, ktore ma prekvapuju (ci uz v dobrom alebo v zlom). O niektorych z nich som sa Vam rozhodol napisat, aby ste vedeli, co vsetko je mozne aj nemozne.

Security alias Bezpecnost

Pracovat pre firmu, ktora sluzi verejnosti a vladnym subjektom si vyzaduje urcitu mieru obozretnosti pred pripadnym unikom nezelanych informacii. Je to celkom pochopitelne a tak ma neprekvapuje, ze mi ako kluce sluzi cipova karta a vo vyssie chranenych oblastiach sa snimaju aj odtlacky prstov, pripadne oci. Nie som na to uplne zvyknuty, ale da sa to zvladnut a najma ma to nijako neovplyvnuje. Horsie to ale u mna je s beznou prevadzkou pocitaca. Totizto potrebujem mat heslo ku kazdemu adresaru, ktory pouzivam, do emailovej posty, pristup k viacerym programom a kedze je to vsetko prepojene, nemozem mat rovnake heslo. A tak mi momentalne trva polhodinu kym sa nahlasim do vsetkych aplikacii a spomeniem si na vsetky hesla. Ono to nie je sranda pamatat si 15 hesiel. Je to o to horsie, ze hesla nemozem mat nikde poznacene (ak by som mal mozu ma vyhodit z prace). Hesla musia obsahovat velke pismena, male pismena, cislice a ostatne znaky a musia mat minimalne 8 znakov. A naviac je potrebne kvoli bezpecnosti menit heslo kazdy mesiac (este stastie ze nie som na manazerskej pozicii, ti musia menit heslo na tyzdennej baze). Teraz v piatok som bol na celodennom treningu (information security = bezpecnost informacii) a tam nam clovek z IT oddelenia ukazoval ako funguju hackeri. Vsetky nase hesla zistil do dvoch sekund. Bolo to dost zdrvujuce, ked clovek zisti, ze v podstate ho to heslo neochrani. Zistili sme ale, ako si vytvorit bezpecne heslo (len horsie to bude s jeho zapamatanim). Tak ci tak, ak by niekto mal zaujem, mozem mu poskytnut kurz, ako sa ochranit pred nezelanim hacknutim.

Byrokracia

S uplnou bezpecnostou sa bohuzial spaja aj strasna byrokracia. Je to neuveritelne kolko formularov treba vyplnit aby sa clovek dostal k pravam, ktore potrebuje na vykon svojej prace. Ako priklad uvediem seba a moju ziadost o zavedenie internetu. Ako prve som musel vyplnit ziadost o ziskanie pristupu k internetu pre IT oddelenie. To mi vzapati zaslalo formular, ktory je potrebny pre mojho manazera (nadriadeneho), aby on vedel, ze som o internet poziadal. Ten som mu dorucil, on sa na spodku formulara podpisal a zaslal formular do mojej osobnej zamestnaneckej zlozky. Potom vyplnil dalsi formular kde ziada o internetove pripojenie pre svojho zamestnanca, pricom musel prilozit kopiu mojej ziadosti. Tuto zaslal na IT oddelenie. Ti potom zaslali dalsi formular (doplnujuci), kde musel manazer zaznacit, aku formu pristupu budem mat, a ktore stranky mi mozu zablokovat. Ten po vyplneni a podpisani zaslal naspat na IT oddelenie. Ti vyplnili celkovy formular - taku kompilaciu zo vsetkych dosial poslanych a zaslali mi na potvrdenie, ci je to to, co som chcel. Ja som to podpisal, odoslal naspat a vytvorili mi pristup. Potom som este musel podpisat niekolko papierov, ze som oboznameny s bezpecnostnym rizikom na internete, ze suhlasim s pravami mi to zrusit ak nebude internet nevyhnutnou sucastou mojej prace atd.

A potom ze sa clovek cuduje, ze to trva dva tyzdne, kym dostane pristup na internet. A to Vam nechcem hovorit, co vsetko treba, aby som ziskal pristup do databazy australskej policie. Uz som tu styri mesiace a stale to nie je doriesene.

Abeceda

Jedna zaujimava prihoda sa mi stala minuly tyzden. Popri testovani RecruitASP (noveho programu na Recruitment- nabor zamestnancov), co je moja hlavna uloha, dostavam mensie ulohy ako vypomoc payroll odeeleniu (administrativne a financne oddelenie pre zamestnancov). Jedna z uloh, ktore som dostal, bolo spracovavanie doslych navratiek od zamestnancov tykajucich sa dochodkoveho poistenia. Totizto vlada novelizovala zakon o dochodkovom poisteni a niektori zamestnanci si mozu znizit dan o urcite percenta a ta cast dane im ide na ich dochodkovy ucet. Mojou ulohou bolo zapisat osobne danove cislo z kazdej navratky do Aurion programu a urobit zoznam ludi v novom excelovskom dokumente. Papierove navratky som potom musel zoradit podla abecedy a zalozit do specialnej zlozky. Ono to nie je nic zlozite. Co som vsak necakal, volal jeden zo zamestnancov mojmu kolegovi, ze si potrebuje overit, ci bola jeho navratka spracovana, a tak kolega vyhladaval v zlozke (mnou zoradenej) jeho meno a nevedel ho najst. Ten zamestnanec sa volal McBryan. Tak sa ma opytal, ze akoto, ze to tam nie je. A ja mu vravim z to tam je, pozrel som a vytiahol som spravnu navratku. A on sa pousmial a vysvetlil mi, ze v australskej abecede je spojenie Mc pred pismenom M. Teda to ide ... K,L,Mc,M,N,O.... troska ma to zaskocilo, lebo ja som to daval ako Ma, Mb, Mc, Md. Este stastie ze som si spravne tipol ze v anglictine nemaju Ch a daval som to pod C. Tak ci tak, mali kolegovia zo mna srandu "v dobrom zmysle", ze ani neviem zoradit mena podla abecedy. Uz je to ale za nami a nastastie to zobrali ako kulturny rozdiel :-) Aspon uz viem, ze nie je vsade rovnaka ani abeceda.

2 komentáre:

Jirka povedal(a)...

No jeste zes tam nezaradil to Ch, to by asi kolegove teprve koukali:)))

Jinak s temi hesly, to by me asi trefil slak...

Frankey povedal(a)...

ako zistil heslo do 2och sekund, aj ja xcem:P